Млади иноватори путују у Берлин

На конкурсу за најбољу техничку иновацију који су расписали амерички УСАИД, Привредна комора Србије и НВО “Достигнућа младих”, победила је шесточлана екипа ученика Гимназије „Жарко Зрењанин“ из Врбаса и Средње техничке школе „Михајло Пупин“ из Куле. Тим састављен од средњошколаца из ова два града победио је на конкурсу са пројектом колектора који механичку енергију која се утроши на справама за вежбање у теретани, претвара у електричну и враћа у систем где се може користити за осветљење или нешто слично.

Према речима ученице трећег разреда Гимназије “Жарко Зрењанин” Ана-Марије Недић, сам процес претварања механичке у електричну енергију није новина, већ његова примена. “На пројекту смо радили неколико месеци и резултати који су постигнути на симулацијама су одлични. Наравно, сада имамо и идеје о усавршавању овакве справе, након чега ћемо направити прототип и патентирати га”, каже Ана-Марија. Израда прототипа ће коштати око 2.000 еура. “За комплетно осветљење теретане за један дан потребно је да се прикупи енергија са шест справа за вежбање које се користе по неколико сати, али наравно та енергија може да користи и за било који други електрични апарат”, каже Ана-Марија.

Победнички тим добио је петодневно путовање у Берлин где ће учествовати на тренингу посвећеном предузетништву и иновацијама, а 30. марта за Берлин путују Ана-Марија Недић, Исидора Радевић, Александар Бесермењи, Маја Митровић, Александар Пејаковић и Никола Харди.

Александар Елезовић из НВО „Достигнућа младих“, истиче да конкурс за иновације за предузетнике и мала предузећа постоји већ годинама, док је од прошле године уведен и конкурс за средњошколце. “Циљ конкурса је да се подстакне предузетнички дух и иновирање код младих и да се тако дође управо до оваквих проналазака, а касније у перспективи и до формирања предузећа која ће се бавити њиховом производњом и применом. Тим који је победио на конкурсу заиста је показао да је озбиљно схватио целу причу и њихова иновација дефинитвно има потенцијал за успешну практичну примену, поготово што је позитивна и у економском и у еколошком аспекту”, рекао је Елезовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"