Билингвална настава

Bilingvalna nastava VrbasПокрајински секретар за образовање проф. др Золтан Јегеш и помоћник председника општине Врбас Вукашин Вујичић потписали су данас у Врбасу протокол о увођењу двојезичне наставе у Предшколској установи „Бошко Буха“ и Основној школи „20. октобар“. Пројекат билингвалне наставе подрзумева извођење наставе појединих предмета на српском и на енглеском језику, по редовном наставном плану. Настава на два језика спроводи се тренутно у неким школама у Новом Саду и у Сремској Митровици, док ће врбаски предшколци и основци кренути у овај пројекат у септембру ове године.

Приликом потписивања уговора, покрајински секретар за образовање проф. др Золтан Јегеш изразио је посебно задовољство што је иницијатива о увођењу билингвалне наставе стигла из образовних установа у Врбасу. „Пружа нам се могућност да се ради више и боље у интересу деце. Ова деца када одрсту биће прави Европљани, способни да комуницирају и на свом матерњем језику који никада не би смели да изгубе, али и спремни за пословну комуникацију на енглеском језику. Они ће ову средину квалитетно отворити према свету, што је наша жеља“, рекао је проф. др Јегеш.

У име локалне самоуправе протокол о увођењу двојезичне наставе потписао је Вукашин Вујичић, помоћник председника општине Врбас. „Пројекат се спроводи у циљу побољшања наставе и драго нам је да је наша општина једна од првих у Војводини која ће омогућити деци наставу и на српском и на енглеском језику“, истакао је Вујичић.

Увођење двојезичне наставе у образовне установе захтева посебно обучен кадар, који осим што је стручан за одређени предмет, мора поседовати и уверење о знању енглеског језика на нивоу Б1, што ће, према речима проф. др Јегеша, пружити могућност младим професорима да дођу до посла.

Директор ОШ „20. октобар“ Славољуб Колашинац и директор ПУ „Бошко Буха“ Слободан Зечевић истакли су задовољство што ће у установама на чијем су они челу бити спроведен пројекат двојезичне наставе. Такође, Гимназија „Жарко Зрењанин“ ће у наредном периоду започети припреме на обезбеђивању кадровских и просторних услова за увођење билингвалне наставе и у њиховој установи.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"