Образовање за све

У оквиру кампање „Сви у школу, будућност за све“, у Врбасу је одржана јавна трибина ради обезбеђивања позитивне климе за инклузивно образовање, у складу са Законом о основама система образовања и васпитања. Скуп су организивали Савез учитеља Републике Србије, Центар за интерактивну педагогију, Центар за образовне политике и Фонд за отворено друштво у сарадњи са Министарством просвете.

Теме којима су се учесници трибине највише бавили биле су регулатива којом се унапређује праведност образовања, карактеристике инклузивног вртића и школе, и обезбеђивање подршке деци и наставном кадру. Учесници трибине разговарали су и томе како подучавати свако дете на начин који му највише одговара, као и о улози интерресорне комисије за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене или социјалне подршке детету.

Према речима Зденке Рајковић, фацилитаторке трибине, кампања „Сви у школу, будућност за све“ покренута је ради промоције образовне и друштвене инклузије, односно свима доступног квалитетног образовања. „Циљ ове кампање је да оснажимо просветне раднике, родитеље деце која имају потешкоћа и остале учеснике у образовно – васпитном раду. Свако дете има право на образовање у складу са његовим могућностима. Ту конвенцију не смемо да заборавимо“, рекла је Рајковић. Локална самоуправа је подржала ову акцију и, како је рекла Јелена Збућновић, чланица Општинског већа задужена за образовање и културу, најбитније је да су сва деца укључена у образовни процес без икаквих проблема. Весна Радуловић, просветна саветница Школске управе Нови  Сад, истакла је овом приликом да је инклузивно образовање предуслов да се сваки појединац развије у пуноправног члана друштвене заједнице. „Сва деца имају право на квалитетно образовање, а обавеза просветних радника је да им то и пруже путем израде индивидуалних образовних планова за децу са сметњама у развоју и за даровиту децу. Има много задовољних наставника који кажу да им је ово прилика за професионални развој“, рекла је Радуловић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"