Велика акција пошумљавања

За нешто више од 20 дана на територији општине Врбас посађено је преко 32.000 стабала тополе, багрема и сибирског бреста. Према речима Гојка Грујина, председника Покрета горана, организације која је укључена у пошумљавање, ради се о најширој акцији садње на подручју врбаске општине у дужем временском периоду, посебно када се узме у обзир и чињеница да се до 15. априла, када истиче оптимални рок за садњу, планира садња још 11.000 стабала.

„Акција пошумљавања и озелењавања општине Врбас, која је једна од најоскуднијих по питању шума и броја стабала у Војводини, кренула је садњом на пашњаку Сомборац у Савином Селу. На овом локалитету пошумили смо површину од 22 хектара. Уколико се саднице и приме, као што се очекује, то ће бити највећи шумски засад у овом делу Бачке. Други део акције пошумљавања се одвија уз бент ДТД канала, на потезу Врбас – Куцура, на десној обали канала, и ту је до сада, уз свесрдну подршку и помоћ локалне самоуправе, посађено 28.000 садница. Циљ нам је да обновимо некадашњи шумски појас који је посечен деведесетих година прошлог века и до сада није обновљен. Трећи део акције пошумљавања се одвија формирањем ветрозаштитних појаса у атару врбаске општине, уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, по пројекту Института за тополарство Нови Сад. У све три акције укључен је и веома активан Покрет горана општине Врбас са својим члановима“, рекао је Грујин. Он је саопштио да је овом акцијом општина Врбас коначно превазишла пошумљеност од минималних 1 одсто, јер је у току прошле и ове године посађено рекордних 51.000 стабала.
„Покрет горана ће у свом будућем раду као приоритет ставити очување, одржавање и негу новозасађених стабала. Очекујемо наставак и проширење добре сарадње са локалном самоуправом, која је и до сада издвојила значајна средства у циљу побољшања и заштите животне средине“, рекао је Грујин.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"