Трибина ЦКПД „Никола I“

Црногорско културно-просвјетно друштво у оснивању „Никола I“ из Врбаса, у сарадњи са Амбасадом Црне Горе у Србији, организовало је трибину „Планови и активности црногорске дијаспоре у Србији на путу ка оснивању Националног савета Црногораца у Србији“. О овом проблему окупљеним су говорили Мирко Зечевић, координатор за дијаспору при Амбасади Црне Горе у Београду, и Симеун Раонић, саветник у Амбасади.

Они су најавили да би у скорој будућности могло до дође до покретања процедуре формирања Националног савета Црногораца у Србији, посебно након недавног сусрета амбасадора Јововића и новог министра у Влади РС задуженог за дијаспору Милана Марковића. „Од 28 националних мањина у Србији, 19 је формирало своје савете, али су неки административни неспоразуми и одуговлачење сада већ смењеног министра Чиплића, спречили да и црногорска заједница, и поред поднете иницијативе, формира свој савет. Нови министар Милан Марковић уважио је наше аргументе и чекамо одговор како би се кренуло у формирање Националног савета Црногораца, и верујемо да ће ове године бити расписани избори за ово тело. Као важан корак до формирања НС већ је формирано Црногорско национално вијеће, а подједанко су важна и удружења попут овог у Врбасу“, рекао је Зечевић.
Сугеришући на који начин би се могле продубити везе између припадника црногорске заједнице у Србији и матице, на трибини је предложено да Црна Гора отвори конкурс за стипендирање школовања даровитих младих људи из Србије на факултетима у Подгорици, Цетињу, Никшићу и другим градовима. Окупљени су се занимали и за евентуално отварање конзулата ЦГ у градовима Србије, затим за питања у вези са држављанством, као и могућностима помоћи у размени културних садржаја између матице и дијаспоре у Србији, посебно у Врбасу. Стеван Козина, члан иницијативног одбора за оснивање ЦКДП „Никола I“, рекао је да друштво почело са радом почетком новембра и да је до сада, уз више сусрета са представницима Амбасаде ЦГ, организовало концерт гитарског дуа Борис Никчевић и Срђан Булатовић, а да следи организовање једне изложбе и извођење монодраме.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"