Обележен 09. мај

Полагањем венаца на споменик палим борцима у центру града, затим на споменик палим борцима у ратовима од 1991. до 1999. године, и на споменик палим борцима Црвене армије, данас је обележен 09. мај, Дан победе над фашизмом и Дан Европе. Овај празник утемељен је у знак сећања на 09. мај 1945. године, када је после скоро шестогодишњег рата капитулирала нацистичка Немачка.

Венце на споменик у центру града положили су чланови СУБНОР-а, представници Скупштине општине Врбас, Удружења српско-руског пријатељства „Род“, као и представници ОО СПС и ОО ДС. О значају обележавања Дана победе говорио је секретар СУБНОР-а Милутин Влаховић, који је подсетио да је II светски рат однео више од 50 милиона жртава.

Вукашин Вујичић, помоћник председника општине Врбас, истакао је да се „заувек морају памтити и славити јунаци који су донели слободу“. „Дан победе над фашизмом обележава се као и Дан Европе. На темељима велике победе настала је идеја о уједињеној Европи. Дан Европе није случајно и Дан победе над фашизмом, јер Европа је била могућа тек када су поражени нацизам и фашизам, идеологије које су негације слободе. Антифашизам је једна од темељних европских вредности, нераскидиво повезан са демократијом и владавином права“, рекао је Вујичић.

У свечаном програму у част Дана победе над фашизмом и Дана Европе учествовали су и ученици ОШ „20. октобар“ и ССШ „4. јули“, и чланови КДП „Карпати“.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"