Oтворено прихватилиште за псе и мачке

Svecano otvoreno prihvatiliste za pseПредседник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић званично је данас пустио у рад прихватилиште за псе и мачке у Врбасу. На овај начин коначно се трајно решава велики проблем грађана општине Врбас - пси луталице на улицама града, чиме престаје опасност по њихово здравље и безбедност. Истовремено, свечаност у прихватилишту искоришћена је и за промоцију најбољег начина збрињавања паса луталица, а то је њихово удомљавање, па је тако првог пса из врбаског прихватилишта, мужјака мађарске вижле, др Бојан Пајтић поклонио Данку Стојаковићу. О раду прихватилишта бринуће Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду.

„Пре неколико месеци Влада АП Војводине покренула је пројекат 'Pet friendly Vojvodina' кроз који желимо да збринемо псе луталице, да им обезбедимо медицинску негу, чиповање, стерилизацију и вакцинацију и да они временом постану нечији кућни љубимци. На тај начин најбоље ћемо заштитити грађане Војводине од опасности које носе чопори паса“, рекао је Пајтић. Он је истакао да ће Влада Војводине наставити да помаже и финансира прихватилиште у Врбасу, као и у случају издвајања 2,5 милиона динара за расадник који се налази у непосредној близини овог објекта, о ком ће, такође, бринути Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду.

Председник општине Врбас др Жељко Видовић подсетио је да је општина Врбас 2008. и 2009. године исплатила по седам милина динара на име одштете грађанима које су ујели пси луталице, док је 2010. године за ове намене издвојено око девет милиона динара.
„Када би се наставио овај тренд до краја ове године та цифра би достигла 12 милиона динара. Са друге стране, укупно утрошена средства за изградњу прихватилишта су 14 милиона динара, што јасно оправдава ову инвестицију. Прихватилиште је једино у Србији које је урађено у складу са Законом о добробити животиња, као и по свим европским стандардима“, рекао је Видовић.

Владимир Даковић, в.д. директор Јавне агенција за зоохигијену и пољопривреду, најавио је да ће се установа на чијем је он челу, осим зоохигијенске службе, бавити и пољопривредним пословима. „Ти послови се тичу саветодавних услуга и израде развојних пројеката у области пољопривреде за општину Врбас. Такође, нама је поверен задатак формирања расадника и хумусишта, а надамо се да ће ускоро бити изграђено и сабиралиште за анимални отпад по чему ћемо, опет, бити јединствени у Србији“, нагласио је Даковић. Он је искористио прилику и уручио захвалнице свима онима који су на било који начин помогли у изградњи прихватилишта за псе и мачке, међу којима су др Бојан Пајтић и др Жељко Видовић, затим Моника Брукнер, председница Друштва за заштиту животиња из Ђурђева, које је донирало средства за изградњу ограде око прихватилишта, ДОО „Супер – лаб“ које је обезбедило опрему у висини од 100.000 динара, Петру Грегоринском, директору Опште болнице из Врбаса, која је, такође, донирала опрему, као и др ветеринарске медицине Горану Милошевићу који је, према речима Даковића, својим залагањем допринео да прихватилиште буде урађено по највишим стандардима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"