Делегација из Врбаса посетила Словачку

Представници општине Врбас, Борис Бијеловић, члан Општинског већа, и Вељко Цицмил, заменик председника Скупштине општине Врбас, заједно са Мирославом Силађијем, председником Матице русинске у Врбасу и чланом КДП „Карпати“, боравили су претходних дана у званичној посети граду Свидњику у Словачкој. Ово је била узвратна посета, јер су представници Свидњика пре око месец дана боравили у Врбасу.

„При првом сусрету отворили смо важне теме и већ тада уговорили гостовање два културно-уметничка друштва, КПД 'Карпати' и КПД 'Док' из Куцуре, и Етно клуба „Отето од заборава“, у Свидњику, Прешову, Кошицама и Владимирову, у периоду од 23. до 26. јуна. За почетак смо изабрали културну сарадњу а надам се ће ускоро бити успостављене и друге врсте, најпре у области привреде. Разговарали смо о заједничким пројектима код разних фондова Европске уније и Свидњик би требао да буде наш партнер у пројектима прекограничне сарадње“, рекао је по повратку из Словачке Борис Бијеловић. Према његовим речима, делегацију из Врбаса примило је и руководство места Владимирова, које је изразило жељу да успостави везу са Месном заједницом Куцура, јер и у једном и другом месту живе Русине.
„Након пријема код председника општине Свидњик Јана Холодњака посетили смо Регионалну развојну агенцију, прву агенцију овог типа у Словачкој, која је до сада реализовала више од 100 разних пројеката“, рекао је Бијеловић.

Делегација из Врбаса искористила је прилику и положила венце на споменик палим словачким војницима у операцији Дукла, у II светском рату, а посетили су и Фестивал русинске и украјинске културе. Домаћини из Свидњика поклонили су сто година стару народну ношњу Етно клубу „Отето од заборава“ из Куцуре, док је КПД „Карпати“ на поклон добили вредну слику.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"