Основци полажу матуру

Око 80.000 ученика осмог разреда сутра ће полагати завршни испит из српског, односно матерњег језика у матичним основним школама, док ће прекосутра решавати тест из математике. Тестирање почиње у 10.00 сати, а ђаци ће имати два сата да реше задатке. За завршни испит биће припремљено више различитих тестова за оба предмета, а као и раније, када се полагао квалификациони испит, извлачење броја теста за решавање обавиће се жребом у телевизијском преносу. Половина задатака у тестовима ће бити идентични задацима објављеним у збиркама, 25 одсто задатака ће бити делимично познати.

Ученици не морају да брину да неће положити матирски испит, јер је ове године укинут праг знања, што значи да ученик који не освоји ниједан поен може да конкурише за упис у било коју средњу школу у Србији. На сваком од тестова ученик може да освоји највише по 20 бодова, а од ове године се не рачуна предност за кандидате који остваре по пет и више бодова. Новина је и то што ће у свим школама у којима то дозвољавају просторне могућности, полагање испита бити организовано у једној просторији - фискултурној, свечаној сали или школском холу, како би сви ђаци имали исте услове. 
На дан полагања завршног испита ученици треба да дођу у матичну основу школу 45 минута пре почетка тестирања. На испит ученици треба да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и уписаним идентификационим бројем кандидата, графитну, хемијску оловку и гумицу, а на испит из математике још и лењир, троугао и шестар. Неће бити дозвољено коришћење мобилних телефона, дигитрона, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Ученици неће смети да напусте просторију у којој се полаже испит пре 10,45 часова и у периоду од 11,45 до 12 сати. Основне школе објавиће прелиминарне резултате завршног испита највероватније већ током викенда, а обавезне су да то учине најкасније до 29. јуна. Истог дана, од 08.00 до 16.00 часова незадовољни кандидати и њихови родитељи могу да упуте приговор комисији основне школе, а 30. јуна у истом термину о приговорима одлучује окружна уписна комисија. Коначни резултати завршног испита биће познати 03. јула. Сви ђаци попуњаваће листу жеља са највише 20 опредељења, односно образовних профила које би хтели да упишу, а потом ће компјутерски бити распоређени по средњим школама. Ђаци ће бити рангирани на основу резултата са завршног испита и успеха у претходном школовању.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"