Потписан Уговор за изградњу ЦППОВ

Делегација Европске уније у Републици Србији и представници општина Врбас и Кула данас су потписати уговор за изградњу централног постројења за прераду отпадних вода Врбаса и Куле. Вредност пројекта је око 24 милиона евра, од којих је 60 одсто дала ЕУ, а остатак владе Србије и Војводине, док је за студију изводљивости Холандија донирала 1,2 милиона евра. Тим поводом у свечаној Сали Скупштине општине Врбас данас је одржан  састанак коме су присуствовали: шеф Делегације Европске уније у Републици Србији амбасадор Винсент Дежер, амбасадор Краљевине Холандије Лаурент Л. Стоквис, Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић, Потпредседница Владе Републике Србије Верица Калановић, Министар здравља др Зоран Станковић, Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић, председник општине Кула Светозар Буквић, председник општине Врбас Жељко Видовић.

Дежер је приликом обиласка места где ће бити изграђено постројење рекао да се отпадне воде из Великог бачког канала шаљу у Тису и даље у Дунав, чиме заграђују и европске земље.
"Овим пројектом уводимо европске стандарде у заштиту животне средине у Врбасу и Кули и повећавамо заштиту здравља становништва тих и других општина уз канал. Када буде завршено  постројење биће обезбеђен бољи живот грађанима две општине. Надам се да ће доћи до подизања свести људи у привредним објектима чије отпадне воде иду у канал и заграђују га“, рекао је Дежер и  додао да верује да ће цео пројекат бити завршен у наредних годину и по, како је планирано.

Потпредседница Владе Србије Верица Калановић указала је да су отпадне воде Великог бачког канала вишедеценијски проблем, који није решаван како због недостатка новца, тако и због недостатка свести. “Постројење ће помоћи да 150.000 луди, колико их има на овом подручју, има бољи квалитет живота, јер ће бити уклоњен муљ који угрожава њихово здравље“, рекла је Калановић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић упозорио је да је у околини Великог бачког канала највећи број канцерогених обољења у Србији и да је зато потребно да он престане да буде црна тачка.

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић подсетио је да су 2008. године у Србији постојале три црне еколошке тачке - Велики бачки канал, Панчево и Бор, а да су до сада у сва три града направљени велики искораци у заштити животне средине.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"