Бесплатна правна помоћ

Од августа 2009. године од како у општини Врбас, уз помоћ Извршног већа  Војводине, Адвокатске коморе Војводине и Омбудсмана Каталоније, финкционише Служба бесплатне правне помоћи, скоро 200 грађана затражило је помоћ и наишло на подршку стручних служби у покушајима да реше разне правне проблеме. Све услуге клијентима ангажовани адвокати пружили су без икакве надокнаде.

У првој половини ове године више од 70 становника врбаске општине обратило се правницима за помоћ. Најчешће су се за помоћ обраћали незапослени, пензионери и носиоци социјалне карте, док се највише захтева односило на решавање породичних односа, развод брака, регулисање дечијег и супружничког издржавања, и заштита од насиља у породици.

„Бесплатна правна помоћ ове године била је најпотребија онима који се пријављују за материјално обезбеђење породице (МОП), које се финансира из републичког буџета. Наиме, према изменама прописа о социјалном осигурању, грађани који се пријављују за МОП обавезни су да претходно поднесу тужбени захтев према лицима која су дужна да их издржавају. Тако родитељи морају прво да туже своју децу за издржавање, а тек након тога се могу пријавити држави за помоћ. Многи су се непријатно изненадили овим законским прописом, поготово што подношење тужбе значи додатни трошак већ малих кућних буџета. Правници им помогну да, без плаћања адвоката, поднесу тужбени захтев, као и све остало у њиховом домену“, рекао је начелник Општинске управе Миодраг Шошкић.

У првој половини ове године 72 лица обратило се служби бесплатне правне помоћи, док је током целе прошле годину било 102 захтева.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"