Спремљени програми комасације

Сагледавајући све предности које доноси комасација, општина Врбас израдила је програме за спровођење овога поступка у катастарским општинама Куцура, Савино Село и Косанчић. Комасација представља скуп мера из области просторног планирања, права, технике, економије и пољопривреде, које државни органи спроводе зарад поспешивања услова живота и експлоатације пољопривредног земљишта. Комасација обухвата укрупњавање пољопривредних парцела и прерасподелу власништва над њима, планирање пољопривредне производње, пројектовање, изградњу и рестаурацију пољских путева, иригационих система и шумских појасева, и спровођење мера заштите вода, земљишта, шума, флоре и фауне.

„Некада је терет комасације падао на све грађане и они су плаћали поступак, а сада средства за то обезбеђују држава и локална самоуправа. Зато смо донели одлуку да израдимо програме комасације у катастарским општинама у којима смо имали проблеме и неусклађену ситуацију у књигама и на терену, а то је у КО Куцура, Савино Село и Косанчић. Уочили смо да фактичко стање на терену не одговара стању у катастарским књигама, посебно од како се ушло у програм уређења и коришћења државног пољопривредног земљишта. Чињеница је да се ради о картама из периода Марије Терезије према којима постоје атарски путеви, канали за дренажу, а на терену је све то преорано. Према подацима из Службе катастра, само на Косанчићу 70 одсто земљишта се води као пашњаци, а фактичко стање је да је 98 одсто површине обрадиво пољопривредно земљиште, и онда је јасно колико нам је потребна комасација, сређивање књига и њихово усклађивање са стварним стањем“, рекао је Миодраг Шошкић, начелник Општинске управе Врбас.

Програме комасације израдио је Грађевински факултет из Београда и усвојила их је Скупштина општине Врбас, али је сада остало да се обезбеде средства за спровођење програма и снимање ситуације.

„Предрачунска вредност радова комасације у КО Савино Село је 58,5 милиона динара, за КО Косанчић је потребно 32,5 милиона, а за КО Куцура око 88 милиона динара, што су велика средства. То је огроман посао који најчешће траје три године. Креће се са основним премером, израђују се нове књиге, нове мапе, устројавају нови атарски путеви, ветрозаштитни појасеви и други садржаји, означавају и бројем одређују нове парцеле, ради се регулисање имовинско-правних односа и још много других активности. Имамо сазнања, а то ће једино комасација доказати, да су многе парцеле у поседу лица којима оне не припадају, али до званичних података не можемо доћи без овог поступка. Ми не знамо шта се догодило са земљом лица која су умрла а нису имала правних наследника, или оних који су напустили своја места, и то су делови проблема који се морају решавати. Очекује се да након поступка у ове три КО држави припадну значајне обрадиве површине од којих ће локална самоуправа у будућности имати користи“, рекао је Шошкић и додао да ће се упоредо са комасацијом пољопривредног земљишта урадити и комасација грађевинског реона.

Средства за извођење комасације у износу већем од 50 одсто обезбедиће се из буџета Србије и Војводине, а преостали део локална самоуправа ће обезбедити из суме која се прикупља кроз издавање државног пољопривредног земљишта. Према очекивањима, најпре ће се комасација радити у КО Косанчић, где је највише земље у државном власништву а најмање ситних приватних парцела.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"