Чеси заинтересовани за вуну

altУдружење одгајивача оваца и коза „Бикара“ успоставило је контакт са једном фирмом из Чешке која је показала интересовање за откуп вуне врбаских овчара. Прелиминарни разговори заинтересованих страна, уз присуству представника општине Врбас, који су, такође, заинтересовани за успостављање пословних веза, већ су обављени и сада је на реду стварање услова за успостављање сарадње. Евентуално започињање новог посла много ће значити члановима „Бикаре“, јер се до сада већи део прикупљене вуне, због недостатка купаца, морао бацати.

Према речима Вукашина Канкараша, менаџера УООК „Бикара“, за оставрење овог пословног плана потребно је испунити неколико услова.
„Најбитнији услов је да имамо простор за складиштење вуне. Тај простор мора бити регистрован, односно мора имати ветеринарску потврду да може да се користи у те сврхе. Неки од услова су и да вуна коју прикупимо мора поседовати одређени квалитет, по захтеву партнера из иностранства, као и да морамо имати пресу за обраду вуне“, рекао је Канкараш.

Уколико узгајивачи оваца испуне ове услове и успоставе сарадњу са фирмом из Чешке, УООК „Бикара“ и Врбас ће из Брисела добити званичну регистрацију за производњу вуне, што би допринело да се у целом свету зна порекло овог производа. У зависности од квалитета, вуна се откупљује по цени од 35 до 50 динара. Иначе, око 130 чланова УООК „Бикара“, којих има на подручју читаве Војводине, прошле године су продали око 200 тона вуне, док је чешка фирма показала интересовање за откупом дупло веће количине.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"