„Carnex” гради постројење

Компанија “Carnex“ коначно je добила грађевинску дозволу за извођење радова на изградњи постројења за третман отпадних вода, а коју издаје Одељење за урбанизам oпштине Врбас. У овој компанији саопштено је да се „у наредних неколико дана може очекивати почетак грађевинских радова, с обзиром на то да су током лета обављени сви неопходни припремни радови, односно спремљен је терен на којем ће ускоро почети изградња постројења“.

„Захваљујући разумевању и доброј сарадњи са републичким, покрајинским и општинским органима, пре свега са премијером Војводине др Бојаном Пајтићем и председником општине Врбас др Жељком Видовићем, успели смо да превазиђемо један од највећих проблема са којим се суочавају страни инвеститори који послују у Србији, а то је компликована и недовољно брза администрација приликом прикупљања неопходне документације“, наводи се у саопштењу врбаске месне индустрије и најављује скори почетак радова. „У оквиру свог инвестиционог плана, компанија је већ наменила 3,5 милиона евра за унапређење еколошких питања, а изградња овог постројења представља један од приоритета у планираним инвестицијама. Вредност израде пројекта, као и изградња постројења, износи више од два милиона евра. Рокови завршетка изградње зависиће од динамике извођења радова, а за овај значајан посао биће ангажоване грађевинске фирме из Србије. Изградњом пречишћивача 'Carnex' ће допринети очувању Великог бачког канала, односно решавању вишедеценијског проблема са којим се локална заједница, али и компанија суочавају, те ће представљати пример еколошки одговорног пословања који би и остали требало да следе“, наводи се у саопштењу.

Као још један пример значајних инвестиција у области екологије, у овој компанији најављују инсталирање сепаратора за одвајање течне од чврсте фазе стајњака на преостале две фарме, као што је то претходне године учињено на фарми у Врбасу. „На овај начин се издваја чврсти део стајњака који се користи за обогаћивање пољопривредног земљишта. 'Carnex' је прошле године уложио у набавку специјалне цистерне која растура стајњак са свињогојских фарми ПЦ 'Сточарство' на поља ПЦ 'Биљна производња', а ових дана се очекује испорука још једне цистерне. На овај начин смањује се испуштање отпадних вода са фарми, а у пољопривреди се смањује коришћење вештачких ђубрива и развијају се боље методе одрживе пољопривреде“, наводи се у саопштењу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"