Двојезична настава у ОШ „20. октобар“

Са почетком школске године у Основној школи „20. октобар“ почела је и двојезична настава у једном одељењу првог разреда, и то на српском и енглеском језику. Малишани ће учити градиво у истом обиму и према истим критеријумима као и ђаци који имају часове на српском језику. Тим поводом прваке овог одељења посетио је др Золтан Јегеш, заменик покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице.

„Школа '20. октобар' је једна од три школе у Војводини у којој је заживела билингвинална настава. Ово је нови вид наставе који унапређује образовање у Војводини, и то у правцу који је у многим земљама Европе стандардан. Учење на два језика треба да подразумева да деца потпуно владају сопственим језиком, а поред тога да могу говорити и размишљати на неком другом језику“, рекао је др Јегеш и додао да су учитељице учитељице укључене у пројекат преузеле „огроман задатак“. „Оне су се професионално припремале за ову наставу и жртвоваће много свог времена да би деци пренеле своје знање. Очекујем да ће због успеха који постигну деца у овом одељењу и друге школе у Војводини увести двојезичну наставу. Проблем неће бити родитељи или ђаци, већ обезбеђивање кадрова, јер се мора нарочито обратити пажња на квалитет наставе. Наставници се обучавају по посебној методологији која се тиче двојезичног образовања. Деца морају да науче градиво подједнако добро на оба језика и то ће захтевати изузетно пуно труда од стране учитељице“, истакао је др Јегеш.

Према речима директора ОШ „20. октобар“ Славољуба Колашинца, за увођење двојезичне наставе посебно су се били ангажовали колектив школе и покрајинске и локалне власти. „Циљ пројекта је да деца, која ће у блиској будућности бити носиоци друштвеног развоја, буду спремна и отворена за сарадњу са привредницима из других земаља“, нагласио је Колашинац. Иначе, део наставе на енглеском језику биће најмање 30 одсто, а највише 45 одсто укупног фонда часова на годишњем нивоу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"