XII седница СО Врбас

Одборници Скупштине општине Врбас одржали су јуче XII седницу локалног парлемента и, као и увек, издвојили више од 12 сати рада како би, након дуге расправе, усвојили 17 тачака дневног реда. Они су донели одлуку о рабалансу буџета за 2011. годину, одлуку о задуживању општине Врбас на име финансирања капиталних инвестиционих расхода, а затим и дали сагласност на измене статута појединих јавних предузећа и установа. Такође, усвојена је и одлука о програму уређивања градског грађевинског земљишта за Врбас и насељена места, као и одлука о мрежи основних школа.

Посебно интересантна била је расправа о ребалансу општинског буџета за 2011. годину. Новим прорачуном градска каса увећава се за 162 милиона динара. До увећања буџета дошло је на основу новог Закона о финансирању локалних самоуправа, према којем се на име пореза на зараде, уместо досадашњих 40 одсто, локалним самоуправама враћа 80 одсто средстава, док су други приходи везани за одлуку о задуживању. Уместо планираних 958 милиона динара, кориговани буџет општине Врбас за 2011. годину износи нешто више од 1,1 милијарду динара. На одлуку о ребалансу буџета одборници опозиционе Српске радикалне странке поднели су 105 амандмана, али су већину њих, током седнице, повукли „у циљу ефикаснијег рада Скупштине општине“.

Гласањем одборника владајуће коалиције „За евроски Врбас – Борис Тадић“, и њихових коалиционих партнера из СПС, ПУПС, ЛДП и ЛСВ, усвојена је и одлука о задуживању општине Врбасу у износу од 110 милиона динара, за финансирање капиталних инвестиционих расхода. Ова средства биће утрошена за изградњу амбуланти у Старом Врбасу и Куцури, изградњу паркинг простора у центру града, затим за реконструкцију јавне расвете у насељеним местима, као и за изградњу Услужног центра у згради Општинске управе.

Дванаесту седницу Скупштине општине Врбас, уз ребаланс буџета и одлуци о задуживању, обележиле су и смене и оставке општинских функционера и директора јавних предузећа. Оставку је поднела Радмила Мусић која је обављала функцију чланице Општинског већа задужене за здравство и социјалну политику због, како је наведено у образложењу, „повећаних пословних обавеза“, док је Борис Бијеловић, члан Општинског већа задужен за за координацију рада са месним заједницама, верским заједницама, невладиним организацијама и удружењима грађана, на захтев председника општине др Жељка Видовића, смењен са ове функције, „у циљу бољег и ефикаснијег рада Општинског већа“. На упражњена места изабрани су чланови Демократске странке Каролина Паповић и Слободан Теофанов.

На предлог Комисије за кадровска, административна питања и радне односе, без расправе, скупштинска већина разрешила је Владимира Бијеловића са места директора ЈП за дистрибуцију гаса „Врбас гас“ и на ову функцију именовала Радислава Бјелицу. Досадашњи директор ЈП „Дирекција за изградњу“ Давор Крмпот разрешен је дужности због одласка на ново радно место, а њега је заменио Љубинко Жугић. Досадашњу директорку у в.д. стању ЈКП „Стандард“ Драгињу Татић заменио је Никола Влаховић. Такође, дужности је разрешен и члан Комисије за доделу награде општине Врбас Радован Ковач, а за новог члана именован је Рајко Кривокапић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"