Зубна амбуланта у ССШ „4. јули“

У Средњој стручној школи „4. јули“ отворена је нова стоматолошка амбуланта, превасходно намењена заштити здравља зуба ученика. Амбуланту је, уз помоћ општине Врбас, отворио Дом здравља „Вељко Влаховић“. За адаптацију простора и прибављање опреме издвојено је 1,1 милиона динара из општинског буџета.

„На идеју начелника стоматолошке службе, запослени у Дому здравља и локална самоуправа заједно су, за само месец дана, реализовали пројекат отварања зубне амбуланте. Адаптирали смо две просторије и претворили их у модерну ординацију, са свом неопходном опремом. У њој ће помоћ моћи потражити ученици ове школе, затим ученици Основне школе 'Светозар Милетић', а планирамо да ускоро укључимо и малишане из оближњег забавишта. Намера нам је да систематски позивамо децу на прегледе, санирамо све проблеме и на време се ухватимо у коштац са најчешћим обликом оболевања зуба, каријесом. На овај начин бољу заштиту ће добити и многа деца из других места општине Врбас која похађају ову школу“, рекла је др Брајана Николић, директорка Дома здравља „Вељко Влаховић“. Она сматра да је превентивно деловање најважније у заштити здравља зуба и да ће се резултати рада амбуланте видети веома брзо. Радно време абуланте биће као и радно време стоматолошке службе у Дому здравља, с тим што ће прве две недеље абуланта радити само пре подне. „Морамо прво направити план систематских прегледа а од октобра крећемо са радом у две смене. У амбуланти ће радити два тима, два стоматолога и две стоматолошке сестре и за нас је такође важно да су у овој амбуланти отворена четири нова радна места“, рекла је др Николић.

Истичући планове локалне самоуправе, др Жељко Видовић, председник општине Врбас, је рекао да је отварање ове амбуланте наставак сарадње Дома здравља и локалне самоуправе, тачније процеса преноса надлежности у области здравства на општине. „У насељеним местима смо отворили стоматолошке амбуланте па смо дошли на идеју да и у школама отворимо исте ординације. Жеља нам је да у наредним годинама уведемо праксу да свака школа има овакву ординацију и тако на време спречимо ширење болести зуба. Ако то не урадимо на време касније све што се деси захтева многи више новца за лечење а пацијентима доноси много више бола и проблема“, рекао је Видовић. Према његовим речима, инвестиција је вредна само 1,1 милион динара, онолико колико је коштао материјал, док су све радове извели мајстори Дома здравља и Опште болнице.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"