Позив Покрајинског омбудсмана

Институција Покрајинског омбудсмана позива припаднике/це националних заједница у Војводини да на предстојећем попису становништва слободно искажу своју националну припадност. Попис становништва, који ће се у Србији одржати од 1. до 15. октобра, представља најважнији извор података о становништву Србије и основу за креирање будућих политика. Осим са становишта статистике, развојних политика и европских интеграција, попис становништва значајан је и због могућности остваривања права и слобода припадника мањинских националних заједница.

Покрајински омбудсман поздравља напоре које представници мањина и мањинске организације и удружења чине како би подстакле и охрабриле што већи број припадника/ца мањина да на Попису декларишу своју националну припадност. Будући да од броја припадника/ца одређене мањине зависи и обим остваривања Уставом и законима зајемчених права и не потцењујући важност бројки, институција Покрајинског омбудсмана сматра потребним да изричито нагласи да исказивање националне припадности мора бити у потпуности слободно и лишено сваког притиска.

По мишљењу Покрајинског омбудсмана, изједначавање националне и верске припадности, приметно у кампањама појединих мањинских институција, представља притисак на појединце/ке чији је идентитет лишен верских садржаја. Покрајински омбудсман такође сматра да је потребно нагласити да се на попису не доказује, него само исказује национална припадност и да одговори грађана/ки дати у току пописа представљају службену тајну, да су пописивачи/це обавезни на чување тајне, те да је свако понашање пописивача/ице, којим би се од грађана/ки захтевало да се изјасне противно својој вољи, подложно санкцијама.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"