Васин обишао предузетнике

Са намером да се на терену упозна са проблемима са којим се сусрећу предузетници у овом региону, Мирослав Васин, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, посетио је данас три предузећа у општини Врбас. Он се претходно састао са неколицином предузетника и упознао их са плановима Владе Војводине у области уређења привредног амбијента и начинима помоћи предузетништву. Састанку су присуствовали и Миодраг Јововић, помоћник покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Снежана Репац, директорка Фонда за развој АПВ, Срђан Везмар, директор Регионалне развојне агенције „Бачка“, и др Жељко Видовић, председник општине Врбас.

„Пакрајинска Влада интезивирала је контакте са привредницима како би се размотрили сви проблеми предузетника и привреде, али и представили разни програми помоћи које администрација нуди у циљу унапређења њиховог пословања. Налазимо се на прекретници и након промена у области надлежности, Влада Војводине је у позицији да више пажње обрати на привреду. И претходно смо преузимали бригу, чак и на местима где је без наше кривице или кривице локалних самоуправа, дошло до урушавања предузећа. Велики број приватизација у пољопривредним предузећима је поништен, нека су у процесу реструктуирања и сада имамо шансу да у том сектору урадимо значајне ствари, креирамо добру аграрну политику и остваримо напредак“, рекао је Васин. Он је истакао да је потребно пронаћи добре стратешке партнере и пружити им могућности и услове да нормано послују. „Нећемо журити и по сваку цену прихватати све понуде, јер земља има стратешку вредност која стално расте, посебно нашим приближавањем ЕУ“, рекао је Васин и додао да је Војводина у позицији да преко Фонда за развој и Развојне банке тренутно понуди низ пакета помоћи привредицима. „До сада је акценат био на помоћи при оснивању малих и средњих предузећа и помоћи у почетку њиховог рада, али ћемо од сада помоћ усмерити предузећима која раде, како би тај процес био још ефикаснији“, рекао је Васин.

Снежана Репац, директорка Фонда за развој АПВ, представила је актуелне програме помоћи предузетницима, подсећајући да је до сада Фонд у општину Врбас усмерио 10,2 милиона евра кредита. „Тренутно су актуелни кредити за регистрована пољопривредна газдинства, до којих је сада лакше доћи, јер је процедура поједностављена. Привреда Војводине треба да се базира на пољопривреди и производњи хране и то је наша главна смерница у раду. Највећи део наших средстава иде у пољопривреду, прецизније у ратарство, а затим у сточарство и воћарство. Циљ нам је да произвођаче удружујемо како би их оснаживали, и повежемо прерађивачке капацитете“, рекла је Репац. Миодраг Јововић, заменик покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, истако је да оваквог састанка до сада није било скоро ни у једној општини. „Морамо искористити тренутак да се повеже Влада Војводине и њени развојни алати и капацитети са предузетницима. Мислим да је Врбас добар пример како то од данас треба да крене“, рекао је Јововић.

О програмима подршке предузетницима РРА „Бачка“ говорио је њен директор Срђан Везмар. „Позивам све привреднике из општине Врбас да аплицирају на отвореном програму „start – up“ кредита који спроводи Фонд за развој Републике Србије. На располагању је и 13 програма Националне агенције за регионални развој које ми спроводимо, а које су помоћ предузетништву“, рекао је Везмар. Он је искористио прилику и саопштио да РРА „Бачка“ и општина Врбас заједно организују и обуку за почетнике у бизнису. Програм је бесплатан.

Др Жељко Видовић, председник општине Врбас, истакао је да се привредни развој овог краја примарно мора темељити на добром пољопривредном земљишту. „На можемо рачунати на приходе од туризма или металске индустрије када смо некада били познати и остваривали најбоље резултате у прехрамбеној индустрији. Треба да се вратимо послу који најбоље знамо и помогнемо предузетницима да се развијају. Зато се посебно захваљујем Слободану Теофанову који се прихватио улоге члана Општинског већа задуженог за пољопривреду, што је за нас велика помоћ. Организована су удружења узгајивача свиња и говеда, постоји и удружење узгајивача оваца и козаа која јако добро раде, и на нама је да се та и слична удружења повежу са 'Карнексом' и другим прерађивачима. Да 'Карнекс' поново откупљује свиње са територије општине Врбас, што се није дешавало 20 година. Удруживањем људи могу више да ураде и постижу боље резултате и општина ће им помоћи у томе. Мислим да ћемо се у наредне три или четири године вратити на место на ком смо били осамдесетих година“, рекао је Видовић.

Представници покрајинске администрације, заједно са представницима локалне самоуправе, посетили су млекару АД „Саве Ковачевић“, млекару у Куцури и пластенике у Равном Селу. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"