Почиње попис

Попис становништва, домаћинстава и станова у општини Врбас, као и у целој Србији, почеће у суботу, 01. октобра, и трајаће до 15. октобра, а први прелиминарни резултати биће објављени 15. новембра. Овогодишњи попис биће обухватнији од претходних, јер ће се пред грађанима наћи питања и о инвалидитету, брачном статусу, а предвиђена су и питања која се односе на компјутерску писменост, чега ранијих година није било. Питања обухватају миграције између два пописа како би се знало колико наших грађана живи у иностранству и колико се њих вратило у земљу, као и колико је њих у Србију дошло са Косова и Метохије.

У општини Врбас попис ће обавити 195 пописивача, које je обучавалo 26  општинских, као и републички инструктори. Пописивачи ће радити од 08.00 сати ујутру до 20.00 сати увече и биће дужни да попишу сваки објекат. Председник Општинске пописне комисије Вукашин Вујичић позвао је све становнике општине Врбас да приме у своје домове лица ангажована на попису и одговоре на њихова питања. „Пописивачи ће носити легитимације са сликом и печатом, провидне торбе са логом пописа и имаће пуномоћје које су обавезни да покажу грађанима, уколико на томе буду инсистирали. Позивамо грађане да се изјасне по припремљеним питањима, јер нема разлога да ишта крију или да се боје било какве злоупотребе. Свакако, штету не могу претрпети ни они који остану суздржани по питањима у којима им је остављена таква могућност. Унапред се извињавамо грађанима што се може догодити да пописивачи посете њихов дом у времену одмора, али и до тога ће долазити јер је пред нама обиман посао који морамо обавити“, рекао је Вујичић.

Он је појаснио да уколико пописивачи никога не пронађу у кући коју треба да попишу, они могу на вратима оставити обавештење о томе када ће поново доћи, а чланови неког домаћинства, такође, на вратима могу оставити информацију када њима највише одговара да пописивач дође. Законска је обавеза грађана да дају одговоре на сва питања, а изузетак представљају једино питања о националности, језику, вероисповести, као и питања о социјалној интегрисаности. Податке о одсутним члановима домаћинства даваће члан породице коме су подаци највише познати, а предвиђено је да податке о деци која су млађа од 15 година податке даје родитељ, усвојитељ или старатељ. Пописни листићи су одштамапни на српском језику и ћирилицом, а пописивачи ће са собом носити збирке образаца на језицима националних мањина и енглеском језику.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"