Пајтић и Петровић отворили радове

Mинистар пољопривреде у Влади Србије Душан Петровић и председник Владе Војводине др Бојан Пајтић положили су данас камен темељац за изградњу прве фазе биогасног постројења у Пољопривредном предузећу „Сава Ковачевић“.  Изградњом овог постројења, ПП „Сава Ковачевић“ биће прво у Србији које ће користити биогас који се ослобађа из стајског ђубрива за производњу електричне и топлотне енергије. Инвеститор радова на изградњи постројења је „Миротин – енерго“ из Врбаса, извођач радова биће „Гик инжењеринг“ из Кањиже, док је главни посао на реализацији технолошко – машинских радова поверен фирми „Биогест“ из Аустрије. Вредност укупних радова за изградњу прве фазе постројења износи око 5,5 милиона евра, од чега је учешће компаније „Миротин“ 25 одсто, док се остали део средстава реализује са „Ерсте банком“, као пројектно инвестирање. Рок за реализацију пројекта је девет месеци.

Према речима Здравка Павићевића, директора компаније „Миротин група“ у оквиру које послује и ПП „Сава Ковачевић“, ово биогасно постројење имаће у почетној фази рада снагу од једног мегавата, а четвороструко већу када буде у потпуности завршено. „Планирамо да сачувамо постојећа радна места, али и да отворимо нова јер ми не подижемо продуктивност смањењем броја радних места него повећањем производње, развојем и растом система“, истакао је Павићевић и додао да се ова компанија труди да открива Србију и њене огромне ресурсе, како природне, тако и производно – технолошке.

Др Бојан Пајтић је истакао да је покрајинска Влада преко Фонда за развој  усмерила 40 милиона динара за ПП „Сава Ковачевић“ што је сигурно једна од најбољих инвестиција. „Изградња овог биогасног постројења треба да представља путоказ сличним компанијама на који начин да организују и заокруже своју производњу и искористе огромне потенцијале које имамо у биомаси, а који се данас траће јер се пале. Значај овог постројења симболично може да се дефинише кроз 4Е јер има економски, еколошки, енергетски и европски значај“, нагласио је Пајтић.

Министар пољопривреде Душан Петровић је рекао да је за целу земљу веома важно да види почетак изградње биогасног постројења у Врбасу. „Не користимо многе ресурсе које имамо и зато не живимо довољно добро. Републичке и покрајинске власти имају план да дођемо до тога да живимо добро и због тога овакви пројекти имају нашу пуну подршку“, рекао је Петровић.

Представљајући пројекат биогасног постројења, директор „Миротин – енерго“ Добросав Баћовић рекао је да је у поседу ПП „Сава Ковачевић“ 1.800 говеда и око 5.000 хектара земље које могу да обезбеде потребне сировине за ово постројење. „Електрична енерија која буде овде произведена ће се предавати електро – привредном систему по стимулативним ценама, а топлотна енергија се планира за грејање и хлађење потрошача у Врбасу, као и за сопствене потребе предузећа“, рекао је Баћовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"