Обележен Дан општине Врбас

У Врбасу је низом програма обележен Дан општине Врбас и Дан ослобођења Врбаса. Тим поводом, у сали биоскопа „Југославија“, одржана је свечана седница локалног парламента којој су присуствовали многобројни Врбашани и велики број званица из других градова и представника страних амбасада.

Честитајући свим грађанима Дан општине Врбас, седницу је отворила председница Скупштине општине Марјана Мараш. „Oдлучни смо у намери да Врбас постане погодно место за живот, да обезбедимо брже запошљавање, даљи развој пољопривреде, индустрије, образовања, здравства, културе, спорта и да од еколошки најзагађеније животне средине у нашој земљи, постанемо општина у којој ће место за живот и рад видети сви људи добре воље који желе добробит својој породици и нашој заједници“, рекла је Мараш.

Дан општине Врбас свим њеним грађанима честитао је и председник општине Врбас др Жељко Видовић, подсетивши да се у овој средини слави и Дан ослобођења Врбас. „Не могу да не кажем данас да Врбас није слободан у оној мери у којој је био 1944. године, јер смо таоци лоших приватизација, незапослености, економске кризе и много онога чему смо и сами допринели. Као што смо 1945. или 1946. године сви стали заједно, оптимистични и с погледом у напред, са визијом, градили Врбас да би постао 80-тих онакав какав је био, тако исто морамо и данас“, рекао је Видовић.

Поводом обележавања Дана општине Врбас додељена је и традиционална Награда града. Овогодишњи добитници су професори историје Љиљана Ковачевић и Владимир Каљевић, аутори монографије „Два века Гимназије у Врбасу“, и медицински лаборант и фитнес – инструктор Даница Влаховић, која пуних четрдесет година води рекреацију за жене у Врбасу. Примајући награду проф. Каљевић је истакао да је ово признање уједно и обавеза „да својим даљим радом и делом оправдамо указано поверење“. „Награду сматрам врхунцом своје педагошке каријере и захваљујем се људима који су то препознали и који су нас и на овај начин уткали у историју нашег града“, рекао је Каљевић и захвалио се на награди и у име своје колегинице Љиљане Ковачевић. Даница Влаховић изразила је велико задовољство и захвалила се свима онима који су допринели да понесе највеће признање које се додељује у општини Врбас. „Трудићу се да оправдам указано поверење, како нико не би зажалио што ми је доделио награду“, нагласила је Влаховић.

У оквиру обележавања Дана општине Врбас, у ликовној галерији Културног центра отворен је 41. Јесењи ликовни салон, традиционална годишња изложба уметника из ове средине. Селектор овогодишњег Салона, историчар уметности Милош Арсић доделио је и три равноправне награде и то мр Горану Кнежевићу за цртеж, затим академском сликару Светиславу Шљукићу за сликарство, и Љубисаву Срдановићу за скулптуру, као и специјалну награду 41. Јесењег ликовног салона Татјани Вујачић.

Поводом Дана ослобођења Врбаса на споменицима палим борцима у II светском рату,  борцима ратова од 1991. до 1999. године и погинулим војницима Црвене армије, положени су венци и изведен културно-уметнички програм. Централни програм изведен је крај споменика жртвама фашизма у центру Врбаса, где су венце положили представници СУБНОР-а, затим представници општине Врбас, Удружења српско-руског пријатељства „Род“, Социјалистичке партије Србије, Демократске странке, ПУПС-а, Удружења цивилних инвалида рата, Амбасаде Руске Федерације, Савеза антифашиста Вукораско-сремске жупаније и представници ОШ „20. октобар“.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"