Фокус групе о екологији

У оквиру кампање Локална еколошка сигурност, у Врбасу су одржана два састанка фокус група на којима су у циљу проналаска решења за проблеме загађености животне средине, разговарали представници локалне самоуправе, Еколошког покрета Врбаса и највећих загађивача у овој средини. Састанцима је присуствовала и Оливера Зуровац Кузман, виша саветница Мисије ОЕБС за питања заштите животне средине.

Према речима Ратка Ђурђевца, председника ЕПВ, резултати састанака никада нису били конкретнији и продуктивнији. „У претходном периоду постављене су три еколошке табле и одржано неколико радионица са ученицима еколошког смера Средње стручне школе '4. јули'. Такође, волонтери ЕПВ спровели су анкету међу 200 грађана Врбаса на тему еколошке сигурности, а исто је урадила и ТВ Бачка. Резултати анкета показали су грађани нису задовољни локалном еколошком ситуацијом, као и да немају оптимизма да ће се ситуација ускоро поправити“, рекао је Ратко Ђурђевац, председник ЕПВ.

У овој организацији нису били изненађени што се на састанцима нису појавили представници „Витала“, фабрике која се рачуна за једног од највећег загађивача животне средине у општини Врбас. „Претпостављамо да они немају шта да кажу у одбрану свог дивљачког понашања према амбијенту у којем остварују  пословну делатност. С друге стране, шећерана 'Бачка' би требала да реагује због емитовања велике количине чађи, а 'Carnex' због непријатног мириса који се јавља у окружењу лагуна“, рекао је Ђурђевац. Он сматра да у периоду изградње Централног постројења за пречишћавање отпадних вода загађивачи неће бити амнестирани за загађивање Великог бачког канала и да ће против оних који не буду предузимали потребне кораке, бити подношене пријаве.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"