„Род“ домаћин братским друштвима

У Врбасу су током викенда организовани III сусрети друштава српско – руског пријатељства из целе Србије. Осим представника удружења која негују пријатељство између српског и руског народа, сусретима су присуствовали и представници Амбасаде Руске Федерације у Србији и представници општине Врбас. Домаћин сусрета било је Удружење српско – руског пријатељства „Род“ из Врбаса. У оквиру сусрета организован је округли сто на тему „Могућности унапређења сарадње друштава српско – руског пријатељства Републике Србије“.

Саветник у  Амбасади Руске Федерације Олег Булдаков је истакао да овакви сусрети представљају лепу традицију која много значи за развој пријатељства између Русије и Србије. „Свако друштво појединачно има своје специфичности, а када она имају могућност да размене своја искуства то онда представља заједничку корист у првцу даљег развоја пријатељства“, рекао је Булдаков. Према речима Снежане Марковић, потпредседнице Удружења српско – руског пријатељства из Београда, тема разговора је размена искуства и  могућност да се види шта су друштва у протеклом периоду урадила, са циљем да удружења на нивоу целе земље постану што масовнија. „Волели би да се што више младих људи укључи у наша друштва како би што боље развили сарадњу са Русијом на културном, просветном, па и економском нивоу“, рекла је Марковић.

Мирко Копривица, помоћник председника општине Врбас нагласио је да локална самоуправа подржава све културне активности у овој средини, па су и сурети љубитеља руске културе и руског народа организовани под покровитељством општине Врбас. Гости на овогодишњим сусретима положили су венце на Споменик палим црвеноармејцима у Врбасу, а за крај дружења одржан је богат културно – уметнички програм у част октобарских свечаности поводом ослобођења Врбаса од фашизма. У свечаном делу програма наступили су фолклорни ансамбл и оркестар КПД „Карпати“, фолклорни ансамбл Културног центра Врбаса, као и вокални солисти Александра Звицер, Марија Биговић и Галина Вујачић.

Иначе, у Србији постоји око 40 друштава која негују пријатељство између српског и руског народа, а Удружење српско – руског пријатељства „Род“ из Врбаса је било домаћин сусрета у претходне три године.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"