Заустављени радови

Иако је Пекарској индустрији Панчево, која послује у оквиру компаније „Инвеј“, пре два месеца одбијен захтев да у згради у центру Врбаса направи пекару и посластичарницу, јер пројекaт предвиђа измену спољашњег изгледа грађевине, протеклог викенда ивеститор је започео са радовима и рушењем фронталног зида објекта. С обзиром на то да зграда у којој је некада био смештен ПИК "Врбас" датира из 19. века и налази се под заштитом Покрајинског завода за заштиту споменика, њен спољашњи изглед не би смео да се мења. Међутим, власник компаније „Инвеј“ Предраг Ранковић Пецони није се обазирао на одлуку Одељења за урбанизам по којој је рушење зграде противзаконито.

Према речима начелника Општинске управе Миодрага Шошкића, пре неколико месеци иневеститор радова је добио решење за рушење од Покрајинског секретаријата за урбанизам, у коме се тврди да објекат није под заштитом, иако је, каже Шошкић, у том тренутку у току био оглас у јавном гласилу да се зграда ставља под заштиту споменика културе. „Након увида на терену од стране Завода за заштиту споменика истог дана нам је достављено решење по којем је наше Одељење за урбанизам издало решење да се радови на смеју наставити. Ипак, извођач радова је током протеклог викенда успео да наруши фасаду, направе отворе, а да не воде рачуна о томе како су наши урбанисти предложили да се изврши реконструкција објекта“, истакао је Шошкић. Реаговала је и Инспекција и радови су обустављени, а по решењу Покрајинског завода за заштиту споменика, зграда ће морати да се врати у првобитно стање. Шошкић наглашава да није спорна реконструкција објекта, али да се мора сачувати рустични објекат прозора у складу са постојећом фасадом. „Уколико наставе са радовима према свом пројекту, следећи корак је да обавестимо полицију да обезбеђује градилиште“, рекао је Шошкић.

Драгица Вукотић, руководитељка Музејске збирке, је подсетила да је зграду пројектовао велики градитељ Јожеф Киш. „Он је  умро 1813. године, што значи да је зграда рађена крајем 18. или почетком 19. века. То је био парохијски дом Евангелистичке цркве, која је завршена 1820. године. Та грађевина је једна од првих зграда тог типа и величине, која има огромна врата, прозоре, гонг и једна од најстаријих кућа у Врбасу. Све и да и није толико стара, рађена је по пројекту који је направио Јожеф Киш и самим тим има своју вредност“, рекла је Вукотић.

Иначе, ова зграда је некада била у власништву ПИК „Врбас“ и приликом приватизације 2005. године купио је „Рубин“ Крушевац, који послује у саставу „Инвеја“. Од прошле године у власништву је Пекарске индустрије Панчево која је, такође, у власништву „Инвеја“ и Предрага Ранковића Пецонија.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"