Република умањила трансфер средства

Република Србија умањила је редовни месечни износ који на име ненаменских трансфер средстава редовно уплаћује на рачун општине Врбас. До умањења ових средстава дошло је у тренутку када је на снагу ступио нови Закон о финансирању локалних самоуправа, према ком већи проценат пореза на зараде остаје општинама у којим се обрачунава. На име ненаменских трансфера из републичког у буџет општине Врбас прошлог месеца стигло је 7,4 милиона динара, уместо уобичајених 13,7 милиона динара.

„То су средства на која рачунамо сваког 25. у месецу, а које користимо за неке наше основне потребе. Висина те апанаже за сваки град и општину се одређује по одређеној методологији и била је константна. Међутим, прошлог месеца непријатно смо се изненадили када је прилив био далеко мањи од очекиваног“, рекао је Дамир Самарџић, руководилац Одељења за буџет и финансије.

Председник општине Врбас др Жељко Видовић истакао је да општина Врбас ипак није развијена као некада, иако се и даље води као таква, што је такође био један од разлога и услова при обрачуну трансфер средстава. „Ипак, и поред умањења од укупно 18 милиона динара на рачун ових средстава, за нас је битно да смо од пореза на плате добили више 54 милиона динара у овој години. Такође, наложено нам је да исплатимо 10 милиона динара за јубиларне награде просветним радницима, што је била обавеза државе али је сада пребачена на нас“, рекао је Видовић. Он је напоменуо да смањење трансфер средстава неће битније утицати на стање у буџету.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"