Сарадња Војводине и НИС

Влада АП Војводине и Нафтна индустрија Србије договориле су сарадњу у области развоја и коришћења геотермалних извора енергије. Према овом плану, више извора топле воде који ће се наћи у неком од видова експлоатације налазе се и на територији општине Врбас. Идеја је да се геотермални извори користе и за производњу топлотне енергије, за развој пољопривреде - за производњу у стакленицима и пластеницима, али и у индустрији и у туризму.

„Склопили смо споразум који се односи на коришћење геотермалних извора енергије на територији Војводине. Знамо да  нас и европски стандарди и међународне конвенције обавезују да у наредних десетак година у структури енергије која буде произведена и која се троши у нашој земљи, 10 одсто треба да буде енергија из обновљивих извора енергије. Геотермални извори јесу нешто чиме, као потенцијалом, обилује Војводина, али нису  довољно коришћени, о чему говори податак да у овом тренутку имамо 78 геотермалних извора, а да се само једна петина користи“, рекао је приликом потписивања Меморандума о сарадњи дрБојан Пајтић, председник Владе Војводине. Он је додао да постоје планови да се, након доношења закона о јавно-приватном партнерству, оформи заједничко предузеће Војвидине и НИС, с циљем да развија геотермалне потенцијале. „Заједничка компанија створила би формалне, логистичке и техничке предуслове да се геотермални извори енергије много више користе него до сада. Велико је интересовање инвеститора за развој спортско-рекреативног и бањског туризма, изградњу спа и велнес центара, који су већ почели да ничу у Војводини. На тај начин створили би се услови и за веће запошљавање, у свим гранама пословања које можемо развијати експлоатацијом ових извора“, рекао је Пајтић.

Иначе, у Геотермалном атласу Војводине нашла су се и четири бушотине топле воде у општини Врбас, три бушотине у самом граду, крај Центра за физичку културу „Драго Јововић“ и објекта старе болнице, и једна бушотина у Куцури. Од три извора у Врбасу, након испитивања, два су конзервирана, а један ликвидиран. Према забележеним резултатима истраживања, једна од бушотина у Врбасу дубока је 1.033 метра, са водом загрејаном на 37 степени Ц и протицајем од 3,7 литара у секунди, док је на другој бушотини, дубокој 932 матра, температура 51 степен и протицај 4,3 литра у секунди. Трећа бушотина је на 947 метара, са водом од 56 степени Ц и најиздашнијим протицајем од 11,3 литра у секунди. Термална снага ових изворишта креће се од 0,26 до 1,7 мегавата.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"