Расте потражња за семеном

Центар за репродукцију и вештачко осемењавање свиња ( СЗВ ) у Врбасу, који су пре годину и по дана основали представници немачких произвођача, саопштио је данас да је задовољан досадашњим пословањем у Србији и оценио да потражња за семеном свакодневно расте, преноси РТВ. Центар је осмишљен као регионална станица која треба да подмири већину потреба свињарских фарми у Војводини када је у питању вештачко осемењавање.

Центар у коме су смештена 24 нераста у јуну 2010. године отворило је Удружење произвођача приплодних грла покрајине Баден-Витенберг и први је те врсте у Војводини. Како је најављено, за месец дана у Центар ће бити уведено још 10 нераста раса „немачки ландрас“, „велики јоркшир“ и „дуроц“. Директор СЗВ Јорг Саутер оценио је да раст потражње за семеном показује да се квалитет доказао на комерцијалним фармама и да постоји потреба да се у блиској будудности стадо нерастова прошири увозом нових грла. „Услуге наших нерастова успешно користе фарме водећих месних индустрија у Војводини, друге комерцијалне фарме, ветеринарске станице и други индивидуални узгајивачи свиња“, рекао је Саутер.

Председник управе Саша Стојиљковић казао је да је немачка инвестиција у Врбасу реализована у сарадњи са Универзитетом Хохенхајм и стручну подршку ВИП Фонда, која је била и пресудна за долазак немачких партнера у Војводину. Према његовој оцени, највећа вредност инвестиције СЗВ је што су створени услови за правилнију узгајивачку структуру и поправљање перформанси на домаћим фармама, што доприноси квалитетнијем развоју сточарства у Војводини и Србији.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"