Протест задругара „Агромикса“

Радници и кооперанти ЗЗ „Агромикс“ из Савиног Села протестовали су данас испред зграде општине Врбас тражећи од надлежних органа да им омогуће улазак у посед око 150 хектара ораница, које тренутно користи Индустрија меса „Carnex“.

„Повод нашег окупљања је неизвршење законских одредби по питању враћања задружне имовине. Иако имамо сву потребну документацију, пресуде у нашу корист, још увек је споран сам процес увођења у посед. Надлежни у општини Врбас избегавају то да ураде и према нашим проценама, ЗЗ 'Агромикс' је у губитку око 15 милиона динара“, рекао је Марко Фемић, директор „Агромикса“. Реагујући на окупљање испред зграде локалне самоуправе, надлежни у Општинској управи обећали су да ће задругари бити уведени у посед спорних ораница 27. децембра. Према речима Миодрага Шошкића, начелника ОУ, овај орган је већ два пута позивао „ Carnex“, уз претњу новчаном казном, да уведе „Агромикс“ у посед, али ти покушаји нису успели. Зато ће овај посао на себе преузети Општинска управа. „Међутим, то је само 'голо' увођење у посед, јер још увек немамо правоснажну одлуку у управном спору који води „Carnex“ по том предмету. 'Агромикс' се може увести у посед, али без уписа права власништва, па се поставља питање шта ће бити ако се сутра управни спор не заврши у корист ове задруге“, рекао је Шошкић. С друге стране, задругари су уверени да ће Управни суд сада пресудити исто као и претходна три пута, када је доносио одлуку да „Агромикс“ има право на те парцеле и одбио жалбе месне индустрије.

Члан Општинског већа задужен за пољопривреду Слободан Теофанов рекао да је решавање њиховог проблема у надлежности Општинске управе, а не Општинског већа или председника општине. „Овај случај није јединствен и дешава се у многим општинама. Нови Закон о пољопривредним задругама, чије се усвајање ускоро очекује, ће решити ове проблеме. Њиме ће се дефинисати шта ће се бити са задружном имовином, која се на неки начин изгубила када је пренета у тадашње пољопривредне комбинате“, објаснио је Теофанов.

Иначе, ЗЗ „Агромикс“, која је основана 2003. године, упутила је захтев Индустрији меса „ Carnex“ за враћање око 200 хектара земље, која је некад припадала Пољопривредној задрузи „Милан Куч“. Овај захтев предат је на основу Закона о земљорадничким задругама из 1996. године, који још увек важи. По том закону, имовина која је од 1953. године била задружна или задружног савеза, а та задруга или савез више не постоје, припада новооснованој задрузи на територији исте општине.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"