ЦП тражи црногорски језик

Црногорска партија је затражила од државних званичника Србије да утичу на општинске власти у Врбасу и Кули, да се црногорски језик уведе у службену употребу, јер су, како се наводи, испуњени сви законски услови. Та странка је у отвореном писму упућеном председнику Србије Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу, министру Милану Марковићу и заштитнику грађана Саши Јанковићу, навела да „локалне власти у ове две општине 16 месеци игноришу законску обавезу да уведу црногорски језик у службену употребу.

„Због наведеног неувођења црногорског језика у службену употребу, црногорској  националној заједници у тим општинама је очигледно ускраћено Уставом и законом гарантовано право. Овакав акт наведених органа локалне самоуправе је очигледно дискриминаторски у односу на црногорску националну заједницу, што је делање непримјерено демократским друштвима“, наводи се у писму, које је потписао председник Црногорске партије Ненад Стевовић.

У општини Врбас истакли су да ће ова врста одлуке бити донета на основу резултата недавно одржаног пописа грађана. „Тачно је да смо примили захтев председника Црногорске партије и тада му је речено да ћемо о њему одлучивати након резултата недавно спроведеног пописа. Грађани општине Врбас одлучиће да ли желе црногорски језик у службеној употреби и спремни смо да му обезбедимо такав статус уколико резултати пописа покажу да има довољно интересовања за тако нешто. Испунићемо сва захтеве наших грађана, али не можемо тек тако да испуњавамо захтеве појединца или политичких организација из других општина. Током пролећа имаћемо релевантне податке и чињенице о овим питањима и на основу њих ћемо деловати, у складу са законима“, рекао је др Жељко Видовић, председник општине Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"