Бадњи дан и Божић

Српска православна црква и верници славе данас Бадњи дан и Бадње вече, припремајући се за прославу Божића - рођење Исуса Христа. Службама бдења и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се рођење Спаситеља, чији се долазак на свет слави као почетак новог времена.

Бадњи дан је и последњи дан Божићног поста, којим се верници припремају за прославу најрадоснијег празника Рођења Исуса Христа, празника целе породице, која је тада на окупу. У домове се на тај дан уноси бадњак, по коме је празник и добио име, а коме је православна црква дала посебан смисао, јер је име бадњак повезано са речју “бдети”, будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Спаситеља.

Православна парохија у Врбасу обавештава вернике да је полазак по бадњак заказан за 13.00 часова, испред цркве у Старом Врбасу. Велико повечерје је у 14.30 часова, а у 15.30 часова у порти цркве је освештање бадњака и подела гранчица. Освештање бадњака и подела гранчица код цркве у изградњу у центру Врбаса је у 18.00 часова.

Заједно са православним верницима, Бадњи дан и Божић по старом календару прослављају и верници који припадају Гркокатоличкој парохији у Врбасу и Куцури.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"