Пројекти за НИП вредни 595 милиона

Општина Врбас припремила је низ пројеката и проследила их на конкурс за доделу средстава из Националног инвестиционог плана за 2012. године. Скоро сви пројекти везани су за системе водоснабдевања и проширења канализације, док је један заједнички пројекат у вези са изградњом заобилазнице око града.

Александар Крунић, члан Општинског већа задужен за комуналије, саопштио је да је локална самоуправа припремила и предала документацију за осам пројеката из области водоснабдевања и одвођења отпадних вода. „За реконструкцију водовода у Врбасу, у пројекту који ће се вршити у две фазе, затражили смо укупно 75 милиона динара, док смо за завршетак канализације у свим местима општине, како би се заокружио систем, конкурисали за 330 милиона динара. Пројекат канализација - западни крак, што подразумева довођење отпадних вода из места општине до централног пречистача, процењен је на 83 милиона динара, а пројекат канализационог система у блоку 3 у Врбасу вредан је 20 милиона динара. Такође, пројекат изградње канализационог система Врбас – север, у насељу Кудељара и шире, вредан је 32 милиона динара“, саопштио је Крунић. Он је додао да је локална самоуправа из буџета Националног инвестиционог плана затражила и средства за доградњу водоводне мреже у Бачком Добром Пољу, у две фазе, у висини од укупно 40 милиона динара. „Пошто је успостављен систем заједничког финансирања, јасно нам је да би за све ове пројекте морали да обезбедимо део средстава. Чекамо резултате и надамо се да ће неки од предложених пројеката добити зелено светло Националног инвестиционог плана“, рекао је Крунић.

Заједно са општинама Србобран и Кула, градом Сомбором и Регионалном развојном агенцијом „Бачка“, општина Врбас припремила је пројекат израде генералне техничке документације за изградњу деонице државног пута 1. реда Србобран – Врбас – Кула – Сомбор, са краком путног правца Бездан – Батина. За ову намену од НИП-а је затражено 35 милиона динара.

„Заједно са партнерима из суседних општина изборили смо се да се у Просторни план Србије за 2013. годину уврсти изградња једног пута за брзи, моторизовани саобраћај, који би се пружао од петље аутопута Е 75, заобилазио градове и насеља од Врбаса, преко Куле, до Сомбора, и излазио на Бачки Брег. На тај начин успоставила би се веза са Бајом у Мађарској. Траса овог пута уврштена је и у Регионални просторни план АП Војводине. Ова траса умногоме би скратила транзитни пут и представљала би везу између кракова коридора 7 и коридора 10. Ова заобилазница, што је најбитније за нас, растеретила би град транзитног саобраћаја и смањила гужве“, рекао је Крунић. Он је истакао да је траса пута пажљиво бирана, пружа се земљиштем које припада општинама укљученим у пројекат, а њихови локални просторни планови су усклађени по овом питању. „Пут је трасиран по већ постојећим старим некатегорисаним путевима, чија ширина задовољава критеријуме за изградњу новог пута, што ће умногоме умањити трошкове јер изузима експропријацију земљишта.  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"