Изградња ЦППОВ

Један од најважнијих пројеката у општини Врбас за 2012. годину је изградња централног постројења за пречишчавање отпадних вода. Радови на рушењу старог постројења су завршени и главни радови на изградњи новог ускоро почињу. Изградња централног постројења је трећа фаза у великом пројекту чишћења Великог бачког канала, а према речима Александра Крунића, члана Општинског већа задуженог за комуналије, завршетак радова се очекује крајем јануара наредне године.

„Изградња централног постројења за пречишчавање отпадних вода Врбас – Кула финансира се из средстава Европске уније, кроз програм ИПА 2008. Одобрена средства за изградњу овог постројења су 15,1 милион евра, од чега је 13,1 милион намењен за саму изградњу, док је остатак средстава опредељен за техничку подршку. Од укупно расположивих средстава за овај посао, 9,6 милиона евра је предвиђено за 'линију воде' у технолошком делу у коме се врши пречишћавање саме воде, док је нешто више од три милиона предвиђено за 'линију муља'“, рекао је Крунић и додао да је тендер за „линију муља“ у завршној фази, док је за „линију воде“ изабран извођач радова и радници су већ на терену.

Након изградње овог постројења биће створени услови да се започне са четвртом фазом која представља само измуљавање канала, а Крунић је истакао да ће општина Врбас покушати да обезбеди средства из ИПА фондова за израду студије изводљивости за овај посао, за шта је потребно око 300.000 евра.

Такође, до јануара идуће године, за када се планира завршетак радова на изградњи централног постројења, и сви већи загађивачи у општинама Врбас и Кула ће морати да припреме своја постројења за прераду отпадних вода.

„Индустрија меса 'Карнекс' је једна од фирми која је при крају изградње постројења за прераду отпадних вода. Шећеране у Врбасу и Црвенки, као и 'Фармакоп' су направили одређене предтретмане како би отпадне воде добиле одређени ниво квалитета и ушле у класу да могу да се испуштају канал. Највећи проблем представљају црвеначка Фабрика алкохола 'Панон' и Фабрика уља и биљних масти 'Витал' за које немамо потпуну информацију да ли се нешто ради на предтретману, како би се и оне прикључиле на централно постројење“, нагласио је Крунић.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"