ОШВС - Потребно уклањање леденица

Општински штаб за ванредне ситуације апелује на све грађане општине Врбас, предузећа, установе, правна и друга лица да приступе уклањању леденица са објеката у којим живе и раде, како би се спречила опасност од повређивања приликом топљења. Леденице ће уклањати и ангажоване фирме које располажу одговарајућом механизацијом, а једну дизалицу за помоћ у овом послу општини Врбас уступиће и Електровојводина.

„Власници, односно, корисници зграде која се граничи са јавном саобраћајном површином или саобраћајном површином у јавном коришћењу дужни су да уклањају леденице са кровова и других спољних делова ради спречавања и отклањања опасности за живот и здравље људи и безбедност добара и околине, док су за уклањање леденица са кровова зграда и других заједничких спољних делова зграде одговорни сви власници станова и посебних делова зграде, односно закупци станова. У случају да није могуће уклањање леденица са зграде, ова лица су дужна да благовремено поставе ознаке упозорења на опасност од обрушавања леденица, као и одговарајуће запреке ради обележавања угрожених делова површине, као и да о том обавесте комуналну инспекцију општинске управе Врбас“, наводи се препоруци ОШВС.

Општински штаб за ванредне ситуације саопштио је да се саобраћај на територији општине одвија у складу са временским приликама и да су сви путни правци отворени. Тиму за саобраћај наложено је да додатно интервенише на уклањању снега са улица у Равном Селу, због чега је у ово место упућена још једна машина ЈКП „Стандард“.

Тим за здравствену заштиту известио је да Дом здравља „Вељко Влаховић“ и Општа болница Врбас нормално функционишу и да лоше време није донело посебно повећање обима посла и интервенција. Управо због тога, али и због несметаног одвијања саобраћаја, привремено су обустављена дежурства у амбулантама у местима општине, а две екипе Службе медицинске хитне помоћи довоље су да на време интервенишу на сваком месту.

У скалду са препоруком Министарства рада и социјалне политике о хитном спровођењу мера заштите најугроженијих категорија становништва, Центар за социјални рад општине Врбас и Геронтолошки центар ставили су своје капацитете на располагање угроженим грађанима. Овим активностима током ванредне ситуације бавиће се тим за збрињавање. Представници Центра за социјални рад саопштили су да њихови службеници ових дана појачано обилазе социјално угрожене породице и старачка домаћинства, те су тако током јучерашњег и данашњег дана у Геронтолошки центар смештена три лица. У објектима Геронтолошког центра у Врбасу и у Куцури још увек има слободних места, а уколико буде потребно, своје капацитете угроженим лицима на располагање ће ставити и Општа болница Врбас. Такође, у оквиру Центра за физичку културу „Драго Јововић“, у ком ради народна кухиња, биће формиран мобилни тим како би се угроженим породицама, које последњих дана нису долазиле по топле оброке, храна достављала до места становања.

Тим за снебдевање саопштио је да у свим радњама има довољно свих врста производа. Стање на бензинским пумпама је, такође, редовно. Општински штаб за ванредне ситуације оформио је и тим за грађевински сектор који ће деловати уколико поједини објекти буду угрожени због великих наслага снега, као што се данас десило у делу ЦФК „Драго Јововић“.

Општински штаб за ванредне ситуације и даље ће пратити ситуацију на терену и спреман је да координира свим активностима да уклањању последица ванредне ситуације.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"