ОШ „СМ“ „Школа без насиља“

Након основних школа „20. октобар“ у Врбасу и „Вук Караџић“ у Бачком Добром Пољу, програму „Школа без насиља“ придружила се и Основна школа „Светозар Милетић“. Овај програм намењен је пре свега деци, наставницима и запосленим у васпитно-образовним установама, али и родитељима и читавој локалној заједници. Програм спроводи УНИЦЕФ, у сарадњи са Министарством просвете, Министарством здравља, Министарством рада и социјалне политике, Саветом за права детета Владе Републике Србије, Заводом за унапређивање образовања и васпитања, а од школске 2008/09. године и са Министарством унутрашњих послова и Министарством омладине и спорта.

Главни циљ програма „Школа без насиља“ је стварање безбедне и подстицајне средине за учење, рад и развој. У оквиру овог програма насиље је дефинисано као сваки облик понашања који има за циљ намерно наношење психичког или физичког бола другоме. „Према истраживањима, чак 65 одсто ученика је бар једном, а 24 одсто више пута било изложено неком облику насилног понашања у периоду од три месеца. Најзаступљенији облици насилног понашања су вербално насиље, ширење лажи и сплеткарење, те претње и застрашивања. Насиље подједнако трпе и дечаци и девојчице, с тим да је код дечака углавном реч о физичком, а код девојчица о психичком насиљу“, рекла је Ружица Марковић, директорка ОШ „Светозар Милетић“.

С обзиром на постављени циљ, трајање програма није временски ограничено,  програм је развојни и настоји да постане саставни део васпитног рада у школама. Први корак у реализацији програма усмерен је ка уочавању проблема и омогућавању запосленима да се упознају са објективно утврђеним чињеницама о насиљу у њиховој школи. Школа треба да формира тим који је задужен за подршку програму и праћење реализације програма у школи. То је уједно и тим за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"