Више милиона за социјална давања

Ванредно ниске температуре и вишедневне снежне падавине, које су резултирале увођењем ванредне ситуације, навеле су општину Врбас да издвоји додатна средства за помоћ најугроженијим породицама и лицима. Помоћ је организована кроз поделу огревног дрвета, затим доделом једнократних новчаних помоћи, преузимањем дугова за утрошену електричну енергију, али и позивом локалне самоуправе угроженим појединцима, најчешће незапосленим, да друштвено корисним радом зараде новац за свакодневни живот. Уз редовна издвајања, расходи за социјалне потребе у укупним расходима буџета за 2012. годину до 14. фебруара износе четири одсто, или нешто више од шест милион динара.

„Прецизније, за накнаде за социјалну заштиту издвојено је 675.418 динара за помоћ за 88 лица, за трошкове рада народне кухиње 671.000 динара, а за накнаду за социјалну заштиту преко Центра за социјални рад издвојено је 645.000 динара за помоћ за 205 лица. Помоћ породицама са новорођеним бебама износила је укупно 80.000 динара. Према раније утврђеним издвајањима, за исхрану и смештај ученика средњих школа обезбеђено је 439.140 динара, за трошкове превоза студената и ученика 2.714.447, а за студентске подстицаје и награде 848.000 динара. Укупно је из буџета издвојено нешто више од шест милион динара“, рекао је др Жељко Видовић, председник општине Врбас.

По одлуци председника општине Врбас и кризног штаба који се бавио отклањањем последица снежних падавина пре увођења ванредне ситуације и формирања Општинског штаба за ванредне ситуације, градским месним заједницама одобрена је набавка 170 кубних метара огревног дрвета за 85 породица. По два кубна метра дрва одобрено је за 35 породица у I Месној заједници, и за по 25 породица у II и III Месној заједници. Додатних 360 кубних метара дели се преко Центра за социјални рад, за 180 породица са списка корисника социјалне помоћи.

„И месне заједнице у општини Врбас издвајале су разне врсте помоћи за становнике са своје територије. У I Месној заједници издвојено је 200.000 динара за плаћање рачуна за струју за 25 угрожених породица. На чишћењу снега било је ангажовано 38 лица у две акције, које су трајале укупно пет дана, и њима су исплаћене дневнице у укупном износу од 126.000 динара. У II Месној заједници уплаћена су дуговања за електричну енергију за 26 домаћинстава у износу од 180.500 динара, а у акцији чишћења снега упослено је 17 лица којима је исплаћено 65 дневница по 1.500 динара, укупно 97.500 динара. У Трећој месној заједници обезбеђено је 191.000 динара за измирење рачуна или дела рачуна за електричну енергију за 23 породице. На територији ове МЗ 16 лица било је ангажовано на чишћењу снега. Укупно су радили пет дана и исплаћене су им дневнице од по 1.500 динара“, рекао је Видовић.

У Месној заједници Савино Село издвојено је 120.000 динара за куповину огревног дрвета и 200.000 динара за плаћање рачуна за електричну енергију материјално угроженим породицама. Током снежних дана на уклањању снега било је ангажовано шест радника. Двадесетак лица било је ангажовано на чишћењу снега и у Месној заједници Равно Село. У овом месту општине Врбас праве се спискови угрожених породица којима ће се помоћи кроз доделу огревног дрвета и кроз измирење рачуна за електричну енергију. У Змајеву је помоћ добило 38 породица, 13 породица добило је угаљ, а 25 дрва за огрев, а планира се подела још 50 метара дрва. На чишћење снега у овом месту било је ангажовано 5 лица. У Бачком Добром Пољу на уклањању снега било је ангажовано 11 особа које су радиле пет дана, док је додатна три дана радило девет лица. И у овој МЗ биће организована подела огревног дрвета материјално најугроженијим породицама, док ће у сарадњи са Центром за социјални рад, бити подељена помоћ за измирење рачуна за електричну енергију. Сличне активности спроводе се и у Куцури. На уклањању снега лопатама било је ангажовано 32 људи и они су радили три дана.

„Приликом поделе једнократне новчане помоћи коришћени су строги критеријуми како би помоћ отишла онима којима је била најпотребнија. Предност су имали корисници новчане социјалне помоћи по решењу Центра за социјални рад, старачка, самачка домаћинства без прихода, затим породице којима је једини извор прихода пензија ( до износа законске најниже пензије од 12.222 динара, као и самохрани родитељи, корисници дечјег додатка и алиментације“, рекао је Видовић. Такође, једнократну новчану помоћ добијале су и породице које поседују не више од 0,5ha по члану домаћинства односно 1ha уколико имају дете са сметњама у развоју или инвалидно лице, вишечлане породице где су сви радно способни чланови незапослена лица и налазе се на евиденцији Националне службе за запошљавање, као и вишечлане породице, корисници дечјег додатка ( са децом предшколског и школског узраста – редовни ученици, студенти). Помоћ је дељена и породицама које примају дечији додатак односно имају приход по члану домаћинства у висини  до 20% изнад прописаног лимита за остваривање права на дечји додатак, а имају дете са сметњама у развоју или хронично оболелог члана породице, као и породице које су поднеле захтев за НСП или су у поступку преиспитивања права код Центра за социјални рад.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"