Реализација политике запошљавања

Представници војвођанских локалних самоуправа и Покрајинског  секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова потписали су данас Споразум о утврђивању међусобних права и обавеза у реализацији програма и мера активне политике запошљавања. У име општине Врбас споразум је потписао Вукашин Вујичић, помоћник председника општине Врбас, а документ му је уручио Бојан Пајтић, председник Владе АП Војводине. Овај програм обухвата удруживање средстава Војводине са средствима локалних самоуправа ради реализације програма јавних радова, запошљавања приправника, стручне праксе и обуке.

„У претходним годинама Влада Војводине је запослила више од 69.000 људи, од тога 24.000 управо преко Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова. Због тога смо дефинисали пројекат удруживања средстава са локалним самоуправама, са циљем заједничког улагања и инвестирања у програме јавних радова, пре свега неговатељства, где се запошљава женска радна снага, затим у програме запошљавања приправника и у друге програме, који ће водити ка отварању нових радних места. Истовремено, финансијски су подржани и програми обуке, који ће омогућити запошљавање оних људи који немају довољне квалификације. Око 2.500 људи ће бити запослено кроз овај програм, а око 750 људи ће бити обучено да би остварили право и могућност да се запосле“, рекао је Пајтић.

„Локални савет за запошљавање сачинио је Локални акциони план запошљавања који је у складу са истим документом на покрајинском нивоу и сви програми одвијаће се у према овом документу. Општина Врбас за ову намену издвојила је у буџету за 2012. годину 22 милиона динара, а помоћ из буџета Војводине износи додатних седам милиона. Важно је рећи да је номинално више од општине Врбас за запошљавање издвојио само Нови Сад, а процентуално, у односу на буџет, највише смо у Војводини издвојили новца за запошљавање у 2012. години. Издвојићемо, највероватније, 18 милиона динара за програме запошљавања геронто домаћица, затим за послове обнављања тротоара у општини Врбас и послове ангажовања професора физичком васпитања за вођење секција у школама. Пет милиона динара намењено је за програме субвенција послодавцима који отварају нова радна места, а шест милиона динара за програме запошљавања приправника“, рекао је након потписивања споразума Вукашин Вујичић, помоћник председника општине Врбас.

Овим споразумом Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова удружио је 126 милиона динара са 205 милиона динара, колико издвајају општине. „Реч је о значајним укупним средствима у износу од 331 милион динара за програме јавних радова, приправника и обуке. Кроз овај програм биће запослено 1.900 људи на јавним радовима, 600 приправника, а 750 људи имаће обуке у Центру за обуке, који ће ускоро бити отворен у Новом Саду“, рекао је Мирослав Васин, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"