Именована Општинска изборна комисија

Одборници Скупштине општине Врбас одржали су данас XV седницу у именовали нови стални састав Општинске изборне комисије. Као и увек, утврђивање дневног реда трајало је скоро пет сати, јер су одборници Српске радикалне странке предложили двадесетак нових тачака дневног реда. Они су, између осталог, од својих колега затражили подршку да се на данашњој седници расправља и о извештајима о раду председника општине Врбас, његових заменика и помоћника, Општинског већа и коодинатора, затим о социо-економској ситуацији у општини, броју назапослених, раду Штаба за ванредне ситуације, као и о квалитету воде. Скупштинска већина одбацила је ове предлоге тако да је дневни ред остао са три тачке, исти као и у тренутку заказивања седнице: разрешење Општинске изборне комисије, именовање Општинске изборне комисије и питања и предлози.

Према одлуци СО Врбас, у нову ОИК именовали су: Предраг Радовић (ДС), председник, Радомир Цебаловић (СПС), заменик председника, Хајрудин Обућа (СДПС), Рајко Кривокапић (СПС), Радмила Тодоровић (СПС), Веселин Цицмил (ЛДП), Лука Јововић (СНС), Сања Жигић (СНС), Радош Премовић (СПО) и Душко Ћутило (СРС), чланови, и Ивана Радошевић (ДС), Лазар Малинић (ДС), Бошко Лазић (ДС), Ина Косанић (СПС), Марко Ђукић (СПО), Нађа Новаковић (СПО), Александар Крстајић (ЛСВ), Мирко Тадић (ПУПС), Јелена Девић (СНС), Данијела Илић (СНС) и Оливера Димић (СРС), заменици чланова. За секретара је именована Јелена Килибарда, а за заменика секретара Валентина Продановић. Према образложењу, именовање нове ОИК било је неопходно због чињеница да претходни састав овог тела, именован 07. августа 2009. године, није одражавао актуелни састав одборника у СО Врбас.

Одборници СРС поднели су и иницијативу да СО Врбас од Министарства за државну управу и локалну самоуправу затражи да предложи Влади Републике Србије да распусти СО Врбас, како би се и у општини Врбас одржали локални избори. Владајућа већина „За европски Врбас – Борис Тадић“ – СПС – ЈС – ЛДП – ЛСВ није подржала предлог радикала.

Седницу Скупштине општине Врбас обележио је и инцидент који је умало довео до физичког обрачуна између одборника СРС и СНС. Образлажући иницијативу и разлоге због којих радикали сматрају да тренутни сазив локалног парламента треба да буде распуштен, шеф одборничке групе СРС Бранислав Петровић је са скупштинске говорнице, између осталог, критиковао и рад СНС, оптужујући ову партију да даје подршку владајућој коалицији.
„Српска напредна странка је група ћутолога који ниси никаква опозиција власти“, рекао је Петровић. Шеф одборничке групе СНС Игор Бечић реаговао је на ову и друге Петровићеве изјаве и из скупштинске клупе изговорио критике на рад председнице локалног парламента Марјане Мараш, а чуле су се и увреде на рачун Петровића, због чега је умало дошло до физичког обрачуна. Сукоб је избегнут реакцијом других одборника који су раздвојили сукобљене стране. Након паузе због инцидента, председница СО Марјана Мараш изрекла је опомене Бечићу, Петровићу и Новаку Ђедовићу, одборнику СНС који је, такође, учествовао у инциденту, а сам Бечић се извинио одборницима и јавности због целог случаја.
„Овакво понашање нама као одборницима свакако не приличи, али не могу да дозволим да одборничка група СРС вређа наше одборнике. Сматрам да постоји наша кривица, али уколико председница СО и даље буде дозволила овако вређање, ми даље нећемо учествовати у раду парламента“, рекао је Бечић. Петровић је рекао да није заслужио опомену, већ да је само реаговао на увреду.
„Не мислим да и ја треба да добијем опомену, јер не знам шта сам рекао увредљиво ако сам их назвао ћутолозима и ФБ одборницима који више воде дебате на фејсбуку него за скупштинском говорницом“, рекао је Петровић.

XV седница Скупштине општине Врбас завршена је око 16.30 часова.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"