Дулић посетио градилиште ЦППОВ

Оливер Дулић, министар животне средине, рударства и просторног планирања, и Душанка Д. Сремачки, покрајинска секретарка за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, заједно са др Жељком Видовићем, председником општине Врбас, обишли су данас радове на изградњи централног постројења за прераду отпадних вода општина Врбас и Кула. Тренутно се на овом месту граде делови објеката који ће бити у саставу ЦППОВ. Вредност уговора за изградњу ЦППОВ је око 9,6 милиона евра, а рок за завршетак радова је 21. април 2013. године.

„На почетку мандата ове Владе дефинисали смо неколико црних тачака у Србији када се ради о заштити животне средине и једна од њих је Велики бачки канал. Решење овог проблема је подразумевало неколико фаза, од изградње канализационе и колекторске мреже до изградње централног постројења и чишћења самог водотока. Све то кошта много новца, али је добра вест да смо за све фазе обезбедили финансирање од стране Европске уније и извођење радова иде предвиђеном динамиком. Ово је веома важан пројекат чија реализација представља стављање тачке на велико загађење животне средине које је трајало деценијама у назад“, рекао је Дулић.

Душанка Д. Сремачки, покрајинска секретарка за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, истакла је да овај секретаријат издао дозволу „за централно постројење за 120.000 еквивалент становника, са могућношћу проширења за још 60.000 еквивалент становника“. „Изградњом постројења реализујемо националну стратегију у области управљања водама. Ово је пример да само интеграција капацитета свих врста, од локалних до државних, уз помоћ ЕУ, може решити овакве проблеме. Врбас је озбиљна локална самоуправа која има добре планове и добру реализацију, а својим активизмом и значајним учешћем носи високобуџетне пројекте, што није лако. Они су специфични у технолошком и техничком смислу и желим посебно да истакне да општина Врбас има снаге за њихову успешну реализацију“, рекла је Сремачки.

Задовљство због радова на изградњи ЦППОВ исказао је и др Жељко Видовић, председник општине Врбас. Он је истакао да решавање проблема Великог бачког канала представља приоритет за локалну самоуправу јер се ради о значајном искораку у стварању бољих услова за живот свих грађана. „За изградњу канализационе мреже у Врбасу до сада је издвојено око 1,1 милијарди динара, од чега 350 милиона из Фонда за капитална улагања, 250 из Националног инвестиционог плана и 500 из локалног буџета, а додатних 400 милиона обезбедићемо у наредних година дана из разних извора. Тек тада, са изградњом централног постројења која је у току, стварамо услове за чишћење канала, а то значи један чист, леп и здрав Врбас у будућности“, рекао је Видовић и најавио стварање заједничког предузећа за управљање ЦППОВ са општином Кула.    


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"