„Carnex“ пустио у рад пречистач

Индустрија меса „ Carnex“ свечано је данас пустила у рад пречистач отпадних вода у чију је изградњу уложено 2,5 милиона евра. Ово постројење значајно ће смањити степен загађивања површинских вода и целе животне средине. У присуству Јарослава Ступавског, генералног директора „ Carnexa“, и др Жељка Видовића, председника општине Врбас, пречистач је у рад пустио Оливер Дулић, министар животне средине, рударства и просторног планирања. Изграђено постројење спада у већа постројења на овим просторима, јер је пројектовано да преради 2300 м3 отпадне воде дневно, што одговара загађењу од 40.000 еквивалент становника.

„Инвестиција је започета у 2011. години и вредна је 2,5 милиона евра. Пуштањем у рад пречистача чинимо први корак у спашавању Великог бачког канала, након више деценија загађивања овог водотока и животне средине. Надам се да ће брзо бити готов и главни колектор који гради општина Врбас, када ћемо се прикључити на тај систем, а да ће се остале компаније из окружења прикључити заједничкој акцији, како би запосленима и свим грађанима омогућили здравији живот“, рекао је Ступавски.

Председник општине Врбас др Жељко Видовић похвалио је друштвено одговорно пословање компаније „ Carnex“ и позвао и друге компаније да следе овај пример. „Само оваквим пројектима можемо обезбедити да сутра сви живимо боље и здравије. Заједно стварамо услове за чишћење Великог бачког канала и сви се морају испунити. Локална самоуправа има одличну сарадњу са индустријом меса и све своје стручне ресурсе ставили смо им на располагање у решавању овог проблема. Зато данас имамо овај резултат и хвала компанији ’Carnex’ што се потрудила да успешно реализује овакав пројекат“, рекао је Видовић.

Пуштајући у рад постројење, Оливер Дулић је истакао да смо сведоци решавања великог еколошког проблема као што је Велики бачки канал. „Врбашани најбоље знају о коликом се проблему ради. Деценијама у назад су се у канал уливале воде из фабричких постројења и града, без било какве прераде, и то је довело до тоталног загађења. Да би се то решило потребна је добра организација, координација свих нивоа власти, од локалне до државне, и велики новац. Задовољство нам је што је ’Carnex’ прва индустрија на овом водотоку која је испунила своје обавезе ове врсте. Ово је европска интеграција у пракси; предузећа која добро послују и која знају да су емитери загађујућих супстанци на себе преузимају обавезу да те супстанце пречисте. То је оно што нас чека и када су у питању друга предузећа, цео град Врбас, и тек тада можемо приступити чишћењу канала“, рекао је Дулић и изразио сигурност да ће у будућности Великом бачком каналу бити враћена првобитна функција, да буде плован и да буде место за уживање у природи.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"