Ускоро енергија из биогаса

Током посете Врбасу Оливер Дулић, министар животне средине, рударства и просторног планирања, обишао је и градилиште у кругу АД „Сава Ковачевић“ на коме „Миротин група“ гради најсавременије биогасно постројење. Са овога места, према најавама, од септембра би требало да потече 1 мегават електричне енергије и топлотна енергија за грејање и хлађење Опште болнице Врбас. Заједно са Дулићем биогасно постројење су посетили Жељка Јуракић, директорка Фонда за заштиту животне средине, Душанка Д. Сремачки, покрајинска секретарка за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, и др Жељко Видовић, председник општине Врбас.

 

„Биогасно постројење снаге од једног мегавата ће као сировину користити стајњак са наше фарме, на којој имамо 1.800 грла говеди. На годишњем нивоу ћемо производити између 8,5 и 9,5 милиона киловата електричне енергије и исто толико топлотне енергије. Осим за наше потребе, електричну енергију ћемо продавати Електропривреди Србије, док ће топлотна енергија ићи Општој болници Врбас“, рекао је Здравко Павићевић, један од власника „Миротин групе“. Вредност овог пројекта је 5,8 милиона евра.

Оливер Дулић је истакао да је изградња биогасног постројења најбољи пример поступка искоришћавања једног обновљивог извора енергије, који, уз енергију и добит, доноси и веома важно смањење загађења животне средине. „Овај пројекат је по свом потенцијалу јединствен можда и у целој Европи. Наше министарство ће помоћи Врбасу да се топлотна енергија доведе до болнице и да се уреди систем грејања и хлађења. Биогасно постројење, када добије свој пуни обим, моћи ће у потпуности да греје цео град Врбас, а поготово је значајно што ова енергија долази из стајњака, чије је одлагање до сада представљало проблем. Оваквих пројеката је у Србији неопходно јако много, а када се реализује, имаћемо шта да покажемо целој Европи“, рекао је Дулић.

Председник општине Врбас др Жељко Видовић оценио је да је изградња биогасног постројења једна од најважнијих инвестиција у општини Врбас у овом тренутку. „Добијаћемо јефтинију и еколошки здравију енергију, а подједнако је важно што на овом послу успостављамо, на неки начин, приватно-јавно партнерство. Локална самоуправа ће код надлежног министарства аплицирати за 20 милиона динара за изградњу топловода до Опште болнице, док ће сама Општа болница аплицирати за додатних 50 милиона за пројекат измене грејних тела и постављање измењивача топлоте који су потребни да би ова енергија током зиме грејала објекат, а током лета га хладила“, рекао је Видовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"