Заједничка брига о животној средини

Реализујући Архуску конвенцију у делу доступности информација од јавног интереса у области заштите животне средине, Еколошки покрет Врбаса, уз подршку локалне самоуправе и Локалне инспекције за заштиту животне средине, организовао је састанак са покрајинским и републичким инспекцијама у циљу унапређења сарадње у вези са бригом о природном окружењу. Састанку су присуствовали представници Републичке водне инспекције, Покрајинске инспекције за заштиту животне средине, ЈВП „Воде Војводине“ и ПД „Сава Ковачевић“. Како је саопштено из ЕП Врбаса, састанку се нису одазвали представници врбаског Суда за прекршаје, Јужно-бачког управног округа и Фито-санитарне инспекције.

„Вредан резултат овога скупа је да је до њега уопште дошло, те да су представници сва три сектора друштва, по први пут у овом саставу, разменили информације о проблемима са којима се носе и покушали да нађу заједнички именитељ за поправљање врло поразног стања на терену“, рекао је Ратко Ђурђевац, председник ЕП Врбаса. На састанку се, између осталог, говорило о Уредби о горњим граничним емисијама штетних материја у водама, законским обавезама загађивача и накнадама за загађење.

„Чини нам се да старатељ водотокова није довољно свестан ни домаћих ни међународних обавеза обезбеђивања квалитетне воде за наводњавање пољопривредног земљишта у испуњавању строгих стандарда производње здравствено безбедне хране. Такође, стекли смо утисак да је законодавац готово намерно затворио све прилазе загађивачима, одређујући им и период транзиције до 2020. године, до када би требало да поставе уређаје за пречишћавање. То је предуг период и у њему ће загађивачи практично бити амнестирани за штету коју ће нанети животној средини“, рекао је Ђурђевац и истакао да је на састанку оцењено да је већина решења за ове проблеме у рукама  „законодавца, у скупштинским клупама“. Ђурђевац је позвао политичке партије које учествују у кампањи да покажу разумевање и за ове проблеме.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"