Нови проблем у ЈКП „Стандард“

Јавно комунално предузеће „Стандард“ изненада се нашло пред озбиљним проблемом јер је 147 радника предузећа и у другом степену добило судски спор којим се „Стандарду“ налаже да им исплати по око 150.000 динара на име регреса за годишњи одмор, који годинама нису примали. Рачуна се да је укупна сума са порезима и судским трошковима око 40 милиона динара и уколико дође до поравнања рачуна, „Стандард“ ће се суочити са, према проценама руководства, немогућим условима за даље пословање и рад. Овим поводом јуче је одржан састанак руководства предузећа, радника и руководства општине Врбас на коме се разговарало о тренутној ситуацији.

Никола Влаховић, директор ЈКП «Стандард», предложио је запосленима да се у интересу предузећа "одрекну судске правде, јер ће исплата укупног дуга према радницима, који са судским трошковима и порезима досеже 40 милиона динара, гурнути предузеће у потпуну пропаст".

"Ово су преломни тренуци са предузеће. Стигла нам је наплата за 23 радника у износу од око 4,8 милиона динара, а ми и без тога јако тешко послујемо. Молим раднике, садашње и бивше, да мисле о онима који раде у нашем предузећу и живе од те плате. Колективни уговор који вам је гарантовао регрес никада није био у складу са програмом пословања ЈКП 'Стандард' и ја не знам ко је за то одговоран", рекао је Влаховић и прецизирао да су дуговања настала између 2006. и 2009. године.

Међутим, радници сматрају да су они последњи који треба да понесу одговорност за проблеме предузећа који трају више од деценије и чији укупан дуг за струју, мазут и порезе, без тужби запослених, тренутно износи око 250 милиона динара.

Александар Крунић, члан Општинског већа задужен за комунална питања, рекао је да би евентуална блокада овог предузећа угрозила функционисање целе општине. "Сама локална самоуправа је у 99 одсто случајева измирила све своје обавезе према предузећу за све послове које је 'Стандард' одрадио. Предложили смо да руководство предузећа, заједно са представницима синдиката и општине Врбас поведе још једном разговор са свим радницима, да им укажемо на тренутну ситуацију и покушамо да пронађемо модус да радници одустану од тужби, а да се фирма и општина Врбас на неки начин, кроз измене пословања и кроз неки наредни буџет, обавеже да ће измирити своје обавезе настале у периоду од 2006. до 2009. године", рекао је Крунић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"