Унапређење енергетске ефикасности

Министарство животне средине, рударства и просторног планирања одобрило је општини Врбас 16,4 милиона динара за реализацију два пројекта из области унапређења енергетске ефикасности у јавним установама. Пројекти ће бити реализовани у основним школама „20. октобар“ и „Петар Петровић Његош“.

Према речима председника општине др Жељка Видовића, за ОШ „20. октобар“ је одборено 14 милиона динара, а за ОШ „Петар Петровић Његош“ 2,6 милиона динара. Средства ће бити употребљена за замену столарије, уређење фасаде, сређивање кровова и постављање соларних колектора. "Основни циљ пројеката је смањење потрошње енергије, како би се смањили трошкови и растеретио буџет намењен грејању ових објеката. Њиховом реализацијом биће замењени прозори, врата и кров, што подразумева уштеду од 30 до 40 одсто енергије која је до сада била коришћена за загревање. За ОШ 'Петар Петровић Његош' није тражено пуно новца, јер се фасадна столарија ове образовне установе налази у веома добром стању, па ће бити замењени само они прозори и врата који нису скоро мењани“, рекао је Видовић.

Иначе, општина Врбас је званично формирала енергетски менаџмент који је припремио пројекте из области енергетске ефикасности у свим основним школама и неколико вртића Предшколске установе „Бошко Буха“. „Очекујемо да ће од 15 припремљених пројеката веома брзо бити одобрено бар још 10. Министарство животне средине је за ове намене издвојило 300 милиона динара на нивоу целе земље, а ми очекујемо да ћемо добити између 40 и 50 милиона динара само зато што смо спремни дочекали конкурс. За то нам је било потребно дан на време формирамо енергетске менаџмент и припремимо пројекте“, рекао је Видовић.
Он је, такође, додао да ће Министарство животне средине, рударства и просторног планирања у наредном периоду понудити веома повољне кредите за пројекте енергетске ефикасности у зградама у којима живе приватна лица.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"