Радницима исплаћена дуговања

Општина Врбас исплатила је дуговања Јавног комуналног предузећа „Стандард“ за 23 радника, за чију су наплату право добили на основу пресуде суда, након тужбе за неисплаћени регрес. На адресу „Стандарда“ прво је стигла судска наплата за прву групу радника, у износу од око 4,8 милиона динара, након чега је предузећу блокиран рачун. Међутим, ситуација је промењена након што је општинска власт издвојила око седам милиона динара за плаћање регреса, судских трошкова и самодоприноса. Иначе, више од 140 запослених у овом предузећу тужили су „Стандард“ за неисплаћен регрес, на који су имали право према колективном уговору потписаном 2006. године. Радници су и у другом степену добили судски спор да им се исплати по око 150.000 динара, а рачуна се да је укупна сума са порезима и судским трошковима, коју ће „Стандард“ морати да плати, око 40 милиона динара.

„Није важно ко је био директор ЈКП 'Стандард' 2006. године, када је потписан колективни уговор, и локална самоуправа је осећала обавезу да исплати регрес радницима. Новац је уплаћен адвокату који их заступа, а он је дужан да им га проследи. Радници имају право на регрес и он им се треба редовно исплаћивати, а не да се чека да се дође у овакву ситуацију“, рекао је др Жељко Видовић, председник општине Врбас. Он је напоменуо да се пред Апелационим судом и даље води овај спор, јер је, како је истакао, регрес зарачунат много више него што је договорено. Ипак, то не значи, додао је др Видовић, да локална самоуправа и ЈКП „Стандард“ неће исплатити и осталим радницима регрес.

„Најбоље решење би било да се постигне договор са радницима да им се регрес исплаћује у ратама у наредних пар година, јер се у супротном предузеће ставља у готово безизлазну ситуацију. То, наравно, није добро ни за кога. Треба имати у виду да 'Стандард' иде путем опоравка и сматрамо да ће стати на своје ноге до септембра, октобра. Очекујемо да ће тада кренути и редовна исплата зарада, које су повећане, па је сада, по информацијама које поседујем, најмања плата 27.000 динара, док руковаоци машинама имају од 35.000 до 40.000“, истакао је др Видовић и додао да је наплата предузећа на месечном нивоу подигнута са 15 на 30 милиона динара, као и да је претходних месеци измирено више од 20 милиона динара дуга за струју и 50 милиона дуга за мазут.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"