Израда ремедијационих алтернатива за ВБК

У потрази за што бољим решењем за коначно чишћење Великог бачког канала, Јединица за примену пројекта централног постројења за пречишћавање отпадних вода Кула – Врбас ЈП „Дирекција за изградњу“, успоставила је сарадњу са Аустријском агенцијом за заштиту животне средине, која би требало да изради студију како на најбезбеднији начин уклонити муљ и коначно очистити један од најзагађенијих водотокова у Европи. Овим поводом Врбас су претходних дана поново посетили представници Аустријске агенције за заштиту животне средине Markus Ausserleitner, Christian Kolesar, Philipppe Brandner и Derk van Ree.

„До сарадње са Аустријском агенцијом за заштиту животне средине дошло је на предлог Министарства за заштиту животне средине, спровођењем твининг пројекта 'Управљање опасним отпадом'. Врбас и Чачак изабрани су као у градови у којима ће се израдити прецизније студије из ове области, а, прецизније, у нашем граду то се односи на Израду ремедијационих алтернатива за Велики бачки канал. Израда ове студије очекује се у септембру ове године, а затим се планира њена презентација у Министарству за заштиту животне средине“, рекла је Наталија Трифковић из ЈП „Дирекција за изградњу“.

Markus Ausserleitner из Аустријске агенције за заштиту животне средине, истакао је да предлог ремедијације Великог бачког канала умногоме зависи од пројектоване будућности самог водотока. „На који начин ће бити вршена ремедијација Великог бачког канала зависи од тога на који начин ће се у будућности користити Велики бачки канал; да ли ће се користити за пловидбу, индустрију или рекреацију и спорт. Друго значајно питање је шта учинити са муљем. Постоје две могућности; једна је да се направи велика депонија на коју би муљ био одлаган, а друга да се муљ третира и прерађује. У том случају потребно је велико постројење за третман муља, али је потребно и одлучити шта чинити са постројењем када се третман муља из Великог бачког канала заврши. Једно од решења може бити третман муља из других делова Војводине“, рекао је Ausserleitner. Он сматра да депоније на које би се одлагао муљ не би имале утицај на становништво.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"