Соларни колектори у Геронтолошком центру

Радмила МусићНа објектима Геронтолошког центра у Врбасу и Куцури уграђени соларни колектори којима се обезбеђује 60 одсто од укупних годишњих потреба за санитарном топлом водом. У изградњу система за припрему топле санитарне воде помоћу соларних колектора у Геронтолошком центру инвестирано је три милиона динара од стране Фонда за заштиту животне средине Републике Србије, а Геронтолошки центар је из својих сопствених средстава финасирао израду пројекта.

За објекат Геронтолошког центра у Врбасу пројектом је предвиђен допунски систем за прозводњу топлотне енергије неопходне за загревање ТПВ, односно систем 10 повезаних  соларних колектора укупне површине 23, 3 метра квадратна. На објекту Геронтолошког центра – одељење у Куцури уграђен је систем од четири соларна колектора, која су такође повезана и заузимају површину од 9,32 квадратна метра.

Идејни творци и координатори овог пројекта били инжињери су из Јавног предузећа „Дирекција за изградњу“ задужени за енергетски менаџмент, дипл.инж.маш.-мастер Никола Вујовић и дипл.инж.елек.-мастер Жељко Зечевић, који су заједно са руководством Геронтолошког центра реализовали овај пројекат који је уједно и први ове врсте међу буџетским корисницима у општини Врбас.

По речима директорице Геронтолошког центра Радмиле Мусић неопходна је промена размишљања о обновљивим изворима енергије да би била саставни део концепта штедње, што нам доноси и здравију животну средину, и уштеду за државни буџет

"Геронтолошки центар је на време препознао значај и важност енергетске ефикасности и примене обновљивих извора енергије, те је Установа прво прешла да се греје на гас, па су замењена врата и прозори, а сада су уграђени соларни панели. У припреми су нови пројекти енргетске оптимизације и са неким се већ аплицирало и очекује се одобрење средстава за нове инветсиције", рекла је Радмила Мусић.

Инвестицијом у соларне колекторе обезбеђује се 60 одсто од укупних годишњих потреба за санитарном топлом водом из обновљивих извора енергије. Гледано из више аспеката, циљ уградње новог система за припрему санитарне топле воде је вишеструк, објаснила је Радмила Мусић. Као што је већ поменуто, на првом месту је смањење трошкова припреме топле воде, замена потрошње конвенционалног горива – гаса, које сада користи котларница, и електричне енергије обновљивом сунчевом енергијом, затим побољшање еколошких услова рада постројења које не загађује животну и радну средину, а  и систем је једноставнији за руковање и одржавање. Смањење трошкова експлоатације огледа се и у увођењу аутоматске регулације рада постројења, чије радне параметер је могуће прецизно регулисати.

 

 

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"