Ускоро комасиција у КО Косанчић

У општини Врбас ускоро ће почети да се спроводи програм комасације,  скуп мера из области просторног планирања, права, технике, економије и пољопривреде. Овај програм спроводе државни органи на земљишној територији изван урбаних средина, зарад поспешивања услова живота и експлоатације пољопривредног земљишта. Његова реализација почиње од катастарске општине Косанчић, и за овај посао, према првим предрачунима, биће потребно око 35 милиона динара.

„Предрачунске вредности програма комасације за Куцуру и Савино Село су 65 и 80 милиона динара. Сходно расположивим средствима одлучили смо се да почнемо комасацију у КО Косанчић. Осим најнижег улагања, одабрали смо за почетак ову КО јер се надамо да ће у њој бити најједноставније урадити комасацију, с обзиром да је најмања и да је највећи део површина у државној својини“, рекао је Миодраг Шошкић, начелник Општинске управе.

У току су припреме за расписивање јавне набавке за извођача радова, а ускоро ће бити одређен састав комисије и подкомисија у оквиру програма реализације комасације. Према речима Шошкића, при одабиру извођача радова мора се посебно водити рачуна, јер је реч о комплексном послу и извођач мора бити фирма или конзорцијум који располаже довољним капацитетом свих профила кадрова неопходних за поступак комасације.

„Приликом комасације, извођач радова мора пазити да ниједна страна која учествује у овом послу не буде оштећена, то јест да свако добије исту површину и квалитет земљишта који је имао. Комасација подразумева укрупњавање пољопривредних парцела, планирање пољопривредне производње, пројектовање, изградњу и рестаурацију пољских путева, иригационих система и шумских појасева, као и спровођење мера заштите вода, земљишта, шума, флоре и фауне и целокупне животне средине“, рекао је Шошкић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"