Сертификати геронтодомаћицама

У згради СО Врбас данас је организована свечана додела сертификата геронтодомаћицама, које су успешно прошле тромесечну теоријску и практичну наставу за овај позив. Обука се одвијала у оквиру организовања јавних радова, под покровотељством Геронтолошког центра Врбас и Националне службе за запошљавање. Финансијску подршку пројекту пружили су Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова и општина Врбас.

„Од 2012. године општина Врбас и Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова издвојили си 23 милиона динара за програме запошљавања, од чега је 10 милиона усмерено на обуку и ангажовање геронтодомаћица. Оне ће добијати новчану накнаду за свој рад, а са друге стране нашим најстаријим становницима олакшаћемо позне године“, рекао је приликом доделе сертификата Вукашин Вујичић, помоћник председника општине Врбас.

Према пројекту, запослење геронтодомаћица планирано је до краја године, али је Вујичић изразио наду да ће општина Врбас и 2013. године издвојити средства за наставак пројекта. Ову наду деле и полазнице обуке, које су, како кажу, задовољне пруженом приликом. „Надам се да ће ми посао геронтодомаћице бити сталан, а током обуке сам се уверила да у нашој општини заиста постоји велики број старих људи којима је потребна наша помоћ. Већ сам почела да идем на терене и бринем се о три непокретна болесника. Осим што њима пружам потребну негу, обављам и друге ствари које су им неопходне за живот, као што је набавка намирница, помоћ у кући, плаћање рачуна и слично“, рекла је геронтодомаћица Слађана Нишовски.

Обука за геронтодомаћице спроводила се по програму „Леонардо Да Винчи“, који је део свеобухватнијег програма Европске комисије под називом „Целоживотно учење“ и тиче се свих аспеката средњег стручног образовања и обука. „Програм за вођење кућног домаћинства акредитовала је Пољопривредна школа са домом за ученике у Футогу и успешно га спроводи. Полазнице обуке из општине Врбас очекује значајан посао, јер због данашњег начина живота старе особе често остају саме. Њима ће геронтодомаћице пружити услугу да буду збринуте на прави начин, у свом кућном амбијенту“, истакла је Жељка Миличић, директор Пољопривредне школе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"