Одржана XVII седница Скупштине општине

Након нешто више од деветочасовног заседања, јуче је одржана редовна 17. седница Скупштине општине. Од шест тачака дневног реда, полемику одборника изазвале су Одлука о завршном рачуну буџета општине за 2011. годину, Одлука о ребалансу буџета за 2012. годину, као и Одлука о изменама и допунама Одлуке о задуживању општине за финансирање капиталних инвестиционих расхода.

Што се тиче ребаланса буџета, већином гласова одборника усвојени су предложени приходи и примања у висини од 1.378.000.000 динара, што је за 39.661.728 динара, или 2,96 одсто више у односу на претходне.

"Најзначајнија измена односи се на увођење прихода од продаје непокретности у корист новиа општине, а односи се на очекиване приходе од продаје грађевинског земљишта у Савином Селу, у износу од 40.000.000 динара", објаснио је Драган Стијеповић, заменик председника општине.

Када је реч о расходима и издацима, њихова висина је утврђена на нивоу планираних прихода. Како је објашњено, прерасподела средстава извршена је тако да се обезбеде несметано функционисање корисника буџета и да се реализују пројекти који имају приоритет.

Као што је било очекивано, најактивнији су били одборници опозиције из редова Српске радикалне странке, који су критиковали поједине позиције у буџету.

"Издавајања за Општинску управу су све већа и већа, што није случај са школама и културним установама. Такође сматрамо да би требало више издвојити за социјална давања, као што су помоћ за самохране родитеље, за децу палих бораца, за новорођене  бебе", рекао је Бранислав Петровић, шеф одборничке групе СРС-а.

Према одлуци већине одборника, кредитно задужење од 110 милиона динара биће утрошено на: изградњу амбуланти у Куцури и Старом Врбасу, реконструкцију јавне расвете, изградњу капеле у Куцури, реконструкцију водоводне мреже у Бачком Добром Пољу, реконструкцију објекта за потребе Удружења за помоћ МНРО, адаптацију таванског простора старе зграде општине за потребе Музејске збирке и изградњу централног грејања и хидрантне мреже у објекту спортске сале у ОШ „Бранко Радичевић“ у Савином Селу.

Радикали су на ову одлуку предложили амандмане да се новац од кредита уложи у реконструкцију водоводне мреже у Бачком Добром Пољу и Врбасу, у опремање индустријских зона и изградњу атмосферске канализације у Врбасу, као и изградњу амбуланти. За остале предложене пројекте, радикали сматрају да би се требали финансирати из редовних прилива у буџет. Ови амандмани нису усвојени.

На седници је прихваћен захтев Александра Крунића, доскорашњег члана Општинског већа задуженог за комунално-стамбене послове, саобраћај и заштиту животне средине, за његовим разрешењем са ове функције због, како је навео Крунић, ангажовања на другим пословима. За новог члана Општинског већа изабрана је Јелена Бесермењи, која је у протеклом периоду била на функцији секретара Месне заједнице Куцура.

На предлог Комисије за кадровска питања, изабрано је ново чланство Управног одобра Предшколске установе „Бошко Буха“, јер је старом истекао мандат. Испред локалне самоуправе изабрани су: Ивана Ђоковић, Зорица Мајсторовић и Мирослав Ковач, док ће родитеље представљати: Далиборка Рађеновић, Биљана Пајић и Љиљана Јањић. Запослени у овој установи за своје представнике одабрали су: Мају Бауцал, Небојшу Митровића и Ленку Војводић. Члан Школског одбора у ОШ „Братство-јединство“ Дражен Мијовић такође је разрешен дужности, а уместо њега локалну самоуправу представљаће др Никола Рмуш. Радисав Бјелица је поднео оставку на место члана Управног одбора ЈАЗИП-а и уместо њега именован је Милан Иванић.

Одборници су такође усвојили и Одлуку о Програму уређивања градског грађевинског земљишта за град Врбас и насељена места општине за 2012. годину и Предлог решења о давању сагласности на измене и допуне Програма пословања ЈП „Дирекција за изградњу“ Врбас за 2012. годину.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"